Ocak Ayı Arıcılık Faaliyetleri
Ocak ayı arıcılık faaliyetleri. Kşın arıcılar neler yapar. Kışın arı beslemesi yapılır mı. Arıyı bahara güçlü çıkartmak için neler yapılması. Daha fazlası makalemizde...
Türkiye'de Ocak ayı, kış şartlarının yoğun olarak yaşandığı bir aydır. Genelde bu ay boyunca havalar soğuk gider. Ancak mevsimsel değişimlerden dolayı, bazı yıllar ocak ayında sıcaklıklar ortalamaların üstünde de seyreder. Her iki durum da, arıcılık açısından oldukça kritiktir. Zira, arılar genetik olarak dış ortam sıcaklığına göre hareket ederler.
Arı kolonileri, Ocak ayında hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi durumunda salkımı bozarak, araziye çıkarlar. Bu durum arı kolonileri için ciddi riskler oluşturur. Hava sıcaklığının aniden düşmesiyle birlikte dışarıya çıkan arılar bir daha geri dönemezler ve böylece koloni kayıpları yaşanır.
Ocak Ayında Yapılacak Arıcılık Faaliyetleri;
- Bu ayda hava şartlarından dolayı genelde arılar kovan içinde salkım oluşturur. Salkım oluşturan arılar oksijene ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden , kovan giriş deliğinin kapalı olmaması gerekir. Bu yüzden, zaman zaman arılar kontrol edilir ve kapanan kovan giriş delikleri varsa açılır. Bu dönemde kovan giriş deliğinin aynı anda 2-3 arının girebileceği kadar geniş tutulması yeterlidir. Kovan giriş deliği daha geniş bırakılır ise, içeriye soğuk hava ve rüzgar girerek arıların üşümesine yol açabilir.
2. Havaların sıcak gittiği bir günde (Takriben 14 derece ve üstü ) kovan kontrolleri yapılarak arının mevcut durumu anlaşılmaya çalışılır. Ana arı var mıdır? Bal stok durumu nedir? Arı mevcudu ne durumda? Arının bahara çıkma şansı var mıdır? Tüm bu işlemler yapılır ve arının durumuna göre aksiyon alınır.
3. Arıların kullanmadığı boş petekler varsa mutlaka kovandan alımalı, kovan iç hacmi küçültülmelidir. Bir koloni ne kadar sıkışık olursa o denli sağlıklı gelişir.
4. Kovanlar ve kovan örtü bezleri kontrol edilir. Varsa bir eksiklik giderilir.
5. Kovan örtü bezi olarak naylon kullanılıyorsa , mutlaka naylon üstüne gazete ya da başka bir örtü örtülmelidir. Zira , dış ortam soğuk , kovan içi sıcak olur ise , rutubet oluşur ve bu durum arılara zarar verir.
6. Ocak Ayı’nda arılara çok mecbur kalmadıkça şurup ya da kek verilmez. Kimi arıcılar, büyük kesme ya da fondan şekerleri çerçeveler üstüne bırakmaktadır. Bal stoğu yeterli durumdaysa, kışın buna gerek yoktur. Ancak, havaların sıcak gittiği bölgelerde , ana arı yumurtaya geçeceği için ve koloni hareket halinde olması nedeniyle ek besin takviyesi yapılabilir.
7. Kovan delikleri havaların soğumasıyla birlikte iyice daraltılmalıdır ( 2-3 arının girebileceği kadar).
8. Mevcut kovanın etrafı kontrol edilerek varsa ufak tefek delikler kapatılmalıdır. Gerekirse, sıcak bir günde eski kovan , yenisiyle değiştirilmelidir.
9. Arıcı, bu ayla birlikte iş yükü hafif olduğu için , araç gereç ve malzeme olarak bir sonraki dönemin planlarını yapmalı , eksik araç gereçler varsa tedarik etmeli , ya da tamir etmelidir.
Bol ve bereketli sezonlar dileğiyle
Osman ALBAYRAK
ariciyim.com