Nisan Ayı Arı Bakımı

Nisan ayı, bir arıcı için oldukça kritiktir. Arıların bal sezonuna güçlü girmesi için, bu ayda hata yapılmamalıdır. Sizde bal sezonunda yüksek verim almak istiyorsanız bu makale tam size göre...

Nisan Ayı Arı Bakımı

Nisan Ayı Arı Bakımı önemlidir. Zira, Nisan ayı, nektar ve kış sezonu arasındaki bir köprü gibidir. Bu ayda  bir arıcı ne kadar başarılı çalışmalar yapar ise . O denli bal sezonu başarılı geçer.

Türkiye'de  coğrafik bölgelere göre  mevsimsel şartlar farklılık arzettiği için  arıcılık  çalışmaları da buna bağlı olarak değişkenlik  göstermektedir. Örneğin , Akdeniz bölgesinde ana arı  Şubat ayında yumurta atmaya başlarken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde de ancak Nisan ayı içerisinde bu hareket başlayabilir. Dolayısıyla, bir arıcı yaşadığı bölgesel şartları dikkate alarak gerekli müdahaleleri zamanında  yapmalıdır.

Arı bakımı, ana arı kontrolü

Bir Arıcı Nisan Ayında Neler  Yapmalı?

1. Kolonilerinizi kontrol edin

Arılarınızı sıcak bir ilkbahar gününde  kontrol ederek durumu hakkında net bilgiler edinin. Bu anlamda bir arıcının günlük  tutması oldukça önemlidir. Her bir kovan için ayrıntılı günlük tutmayı alışkanlık halkine getiriniz.

2. Arılarınızı nektar ve polen açısından  zengin bir ortama taşıyın

Yaşadığınız yerde yeterli miktarda polen ve nektar kaynakları yoksa vakit kaybetmeden zengin bir bölgeye göç edin. Nisan ayı bunun için belki de en önemli aylardan birisidir. Bal sezonuna güçlü girebilmeniz için çevre şartlarının iyi olması nektar ve polen kaynaklarının zengin olması gerekir. Ancak böyle bir ortamda arılarınız en güçlü hale gelecektir.

arıya çerçeve ekleme

3. Arı mevcuduna göre çerçeve ekleyin

Arıların mevcut durumu iyiyse ve sıkışma varsa kabarmış çerçeve takviyesi yapınız. Şayet 10 çerçeve full dolmuşsa kat veriniz. Kat vermeyle ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

4. Koloni zayıfsa ve  kovanda boş alan varsa daraltın

Biliniz ki arılar ne kadar sıkışık olursa o denli sağlıklı gelişir , hastalıklara karşı daha dirençli olur.

kabarmış çerçeve

5. Hava sıcaklıkları yüksek seyrediyorsa ve koloni durumu iyiyse arılarınıza petek ördürtun

Kabarmış çerçeve bal üretimi için oldukça önemlidir. Zira yapılan araştırmalar bir arının 1 kg petek örmesi için 15 kg bal ve polen tükettiğini ortaya koymaktadır. Bu açıdan yüksek verim elde etmek için Nisan Ayı’ndan başlayarak bal sezonuna kadar mümkün mertebe kabarmış çerçeve ürettirmek gerekir.  

Arıya şurup vermek

6. Arıları beslemeye devam edin

Arılar elbette gelişmek ve çoğalmak isteyeceklerdir. Arının  bu talebine bir arıcı ne kadar destek verir ise koloni o denli hızla gelişir , çoğalır. Bal sezonuna 10 gün kalıncaya kadar özellikle şurup ile  besleme devam etmelidir. Şurup nasıl hazırlanmalı ile   ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

7. Uçuş deliklerini biraz genişletin

Kolonininiz kalabalıksa ve arılar hızla kovana nektar taşıyorlarsa giriş deliğini genişleterek rahatça girip çıkmalarını sağlayınız

ana arı değiştirme

8. Ana arı kontrolu yapın, zayıf ve yaşlıysa değiştirin

Ana arıyı kontrol ediniz . Ana arı kovanda yoksa yenisini veriniz. Yaşlı ya da zayıfsa değiştiriniz. Bu tip analarla başarıyı yakalayamazsınız. Bir koloninin gelişimi büyük oranda ana arının performasına bağlıdır. Bir arıcı bir yandan kendi ana arısını üretmelidir. Şayet üretemiyorsanız , iyi bir ana arı tedarik ederek zayıf anayla değiştiriniz.  

Arıya kat vermek

9. Güçlü koloniler sıkıştıysa  kat atın

Bir arıcı başarılı olmak istiyorsa koloninin  gelişim hızına göre hareket etmelidir. Kovan  mevcudu kuluçkalığıa sığamaz duruma geldiğinde , ikinci kat verilmelidir. Arıya kat vermeyle ilgili son derece faydalı bulduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz.

10. Hastalık ve varroa kontrolü yapın

Varroa ve diğer hastalıklar arılar için büyük bir risk oluşturur. Özellikle erken ilkbahar ayları gerek varroa , gerekse adi yavru çürüklüğü hastalığının yoğun yaşandığı zamanlardır. O yüzden bu hastalıklara karşı gerekli müdahaleler yapılmalı, önlemler alınmalıdır

11. Kovanları sıcak tutun

Ana arı dış ortam sıcaklığının yükseldiği erken ilkbahar aylarında yumurta atmaya başlar. Ancak bazen aniden soğukların bastırmasıyla birlikte yumurtalar üşüyerek yavru çürüklüğüne dönüşebilir. Bu tip risklere karşı özellikle kovanlar mümkün mertebe sarılmalı , sıcak tutulmalıdır

Bol ve bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle

ariciyim.com