RAMAZANDA BAL TÜKETMENİN FAYDALARI

Ramazan ayında bal tüketmek oldukça faydalı. Oruç tutarken iftarı ballı şerbetle açmak besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Ramazanda neden bal tüketmeliyiz? Cevabı makalemizde...

RAMAZANDA BAL TÜKETMENİN FAYDALARI
RAMAZANDA BAL TÜKETMENİN FAYDALARI

Ramazan Ayında oruç tutanlar için beslenme uzmanlarının en çok önerdikleri doğal  ürünlerin başında bal geliyor. Bal, bir yandan vücuda enerji verip besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlarken  diğer yandan  tokluk hissi oluşturarak  oruç tutanların acıkma hissini ortadan kaldırıyor. 

ALLAH  ARILARI  BİR GÖREV ÜZERE YARATTI

AllahKur'anı Kerim'de  Nahl  Suresinin 68 ve 69. ayetlerinde   arılara şöyle diyor“Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin. Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır”. Gördüğünüz gibi Yüce Yaradan arıları insanoğluna şifa dağıtsın diye özellikle yaratmış.

Bal Arıları,  yaradılışlarından beri Allah’ın kendilerine verdiği kritik  görevi  kusursuz bir şekilde  yerine getirdiklerine şahit oluyoruz. Bu harika  canlıların  ürettikleri   bal, polen, propolis gibi ürünlerin  düzenli olarak tüketilmesi durumunda  ne tür faydalar sağladıklarını   daha önceki makalelerimizde bahsetmiştik.

Bu makalemizde ise, balın oruç tutanlar için neden önemli olduğu üzerinde duracağız.

RAMAZANDA BAL TÜKETMENİN FAYDALARI

Beslenme uzmanları, oruç tutmanın sağlık açısından pek çok faydasının olduğundan söz ediyorlar. Özellikle, yıl  boyunca durmadan çalışan mide ve sindirim organlarının belli bir süreliğine  dinlenmesi ve kendini yenilemesi için oruç tutmak bir fırsat sunuyor. Ancak, oruç tutanların acıkacağım korkusuyla  tıka basa yemek yemeleri, orucun verdiği faydalarıda bir bakıma  sekteye uğratıyor. Ancak, Ramazan menümüze doğal balı dahil ederek daha sağlıklı beslenebiliriz. 

Ramazan Ayında Balın Ne Tür Faydalar Sağladığına Gelirsek;

1. Bal vücudun ihtiyaç duyduğu günlük besin ve mineral ihtiyacının belli bir kısmını karşılar.

Aşağıda 100 Gr balın içerdiği bu değerler gösterilmektedir.  

100 Gram Ağırlığındaki Bir Balın İçerdiği Besin Değerleri

Besin

Besin Değeri

Yüzdesi

Enerji

304 Kcal

15%

Karbonhidrat

82.4 g

27%

Protein

0.3 g

1%

Toplam Yağ

0 g

0%

Kolestrol

0 mg

0%

Diyet Lif

0.2 g

1%

Elektrolitler

Sodyum

4 mg

0%

Potasyum

52 mg

1%

Fitobesinler

Karoten-beta

0 mg

Kriptoksantin-beta

0 mg

Balın İçerdiği Vitaminler

Besin

Besin Değeri

Yüzdesi

Folatlar

2 mg

0%

Niasin

0.1 mg

1%

Pantotenik  Asit

0.1 mg

1%

Pridoksin

0 mg

0%

Riboflavin

0 mg

2%

Tiamin

0 mg

0%

Vitamin A

0 IU

0%

Vitamin C

0.5 mg

1%

Vitamin E

0 mg

0%

Vitamin K

0 mg

0%

Balın İçerisindeki Minareller

Kalsiyum

6 mg

1%

Bakır

0 mg

2%

Demir

0.4 mg

2%

Magnezyum

2 mg

0%

Manganez

0.1 mg

4%

Fosfor

4 mg

0%

Selenyum

0.8mg

1%

Çinko

0.2 mg

1%

Kaynak: ABD Ulusal Besin Veri Tabanı

Balın faydaları

2. BAL, GIDALARIN  SİNDİRİMİNİ   KOLAYLAŞTIRIR

Oruç tutanların beslenme şekilleri doğal olarak ramazanda değişiyor. Özellikle hamurlu ve yağlı gıdaların bir anda çok fazla  tüketilmesi değişik sindirim sorunları da beraberinde getiriyor.  Ramazanda düzenli olarak tüketilen Doğal bal, vücuttaki sindirim süreçlerine yardımcı olan mineraller, biokimyasallar ve flavonoidler gibi bazı besinler içermesi nedeniyle sindirimin düzenlenmesine katkı sağlıyor.

Orucunuzu Elma Sirkeli Balla Açın

Ramazanda tükettiğiniz  besinlerin rahat sindirilmesi için, asırlardır uygulanan sirkeli bal size iyi gelebilir. Bunun için, 1  su bardağı dolusu ılık suya 2 kaşık  elma sirkesi ve 1 yemek kaşığı doğal bal ekleyerek  iftar yemeğinden  önce içiniz. Bunu yaparak, gıdaların daha kolay sindirilmesine destek olurken, diğer yandan vücut için ihtiyaç olan temel mineral ve enerjiyi baldan alabilirsiniz.

3. BAL,  TOKLUK HİSSİ VERİR

Bal, tokluk hissi verdiği için,  kişinin daha az yemek yemesini sağlar. Böylece, ramazan ayında oruç tutanlar midelerini daha çok dinlendirme fırsatı bulurken, atnı zamanda daha az acıkma hissi duyarlar.

4. BAL, ŞEKERLİ GIDALAR İÇİN MÜKEMMEL BİR ALTERNATİFTİR

Ramazanda şekerli gıdalar daha çok tüketilir. Yenen yemeklerin ardından tüketilen tatlılar sağlık için tehdit oluşturur. Ancak, tatlı ve baklava yapımında  doğal tatlandırıcı olarak bal kullanılırsa bu tehlikenin boyutu da azalmış olur.

Mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle

Osman ALBAYRAK

ariciyim.com