Arılar Kışa Nasıl Hazırlanmalı?

Arılar Kış Mevsimine Nasıl Hazırlanır ? Arılar nasıl korunur? Arılarımızın bahara kayıpsız çıkması için neler yapılmalı? Arıları Kışlatma? Arı kovanı kışın nasıl korunur? Arıya kışın ne verilir? Tüm bu soruların cevabı makalemizde.

Arılar Kışa Nasıl Hazırlanmalı?
Arılar kış mevsimine nasıl hazırlanır

Pek çok  arıcı , bal  sezonunun  erken ilkbaharla birlikte başladığını zanneder. Oysaki ,  bal sezonu , arı sağımının yapılmasıyla birlikte başlayan bir süreçtir. Ülkemizde , yöreden yöreye bal alma  dönemleri farklılık gösterse de , son  hasadın yapılmasıyla birlikte,  artık bir sezon sona ermiş , yeni bir dönem başlamıştır.

arı bakımı

Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki , bal arılarından verim almanın ana kuralı , ilkbahara koloniyi güçlü çıkartmaktır. Arılarımızın erken ilkbahara güçlü ve sağlıklı bir şekilde çıkması için , bal sezonunun bitmesiyle birlikte , başlayan sonbahar bakımı ve ardından arıları soğuk kış günlerine hazırlama çalışmaları hayati önem taşımaktadır. Peki arılar kışa nasıl hazırlanır? Arıların ilkbahara güçlü çıkması için neler yapılmalı  ? Gelin şimdi bu hususları sade bir şekilde ele alalım.

arılar kar yağmış

Arılar kışa nasıl hazırlanır?

Arılarınızın sönmesini istemiyorsanız, varroa mücadelesini eksiksiz yapın

Bal hasadıyla birlikte , kış başlayıncaya kadar yürüyen süreçte özellikle varroa mücadelesinin çok iyi yapılması gerekir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki , kış aylarında arı ölümlerinin en önemli nedenlerinden birisi varroa mücadelesinin yapılmaması ya da eksik yapılmasıdır.

Kovandaki genç nüfus oranını yükseltin

Ne yazık ki arıların ömrü oldukça kısadır. Dolayısıyla yaşlanmış ve yıpranmış bir arı kolonisiyle kış aylarına girmek , büyük risk oluşturur. Bu yüzden bir arıcı , bal sağımıyla birlikte uygun hava koşullarınıda arıya teşvik şerbeti vererek ana arıyı yumurta atmaya zorlamalı ve kovandaki genç arı oranını arttırmalıdır.

Koloni kış aylarına girerken tüm hastalıklardan arınmış olmalıdır

Ne yazık ki arılarımız,  pek çok hastalık riskiyle karşı karşıyadır. Bu yüzden bir arıcı, şayet bu meslekte başarılı olmak istiyorsa,  mutlak surette , arı hastalıklarıyla nasıl müacedele edeceğini iyi bilmeli , bu hususta kendisini devamlı şekilde geliştirmelidir. Arıların ilkbahar aylarına güçlü bir şekilde çıkması için , özellikle kış aylarına girerken , varroa başta olmak üzere,  koloni,  tüm hastalıklardan arınmış olmalıdır.

Arı sıkıştırma

Arıları bölme tahtasıyla sıkıştırın

Bir arı kolonisi , özellikle güz ve kış aylarında , kovan içerisinde ne kadar sıkışık olur ise o denli , güçlü olur, dayanıklı olur. Bu yüzden bir arıcı , güz ve kış ayları boyunca uygun hava şartlarında ( dış ortam sıcaklığının en az 14 derece ve üzeri ) zaman zaman kovanı kontrol etmeli , varsa arıların üzerinde gezmediği boş petekleri almalı ve koloniyi bölme tahtasıyla daraltmalıdır.

Arıya yetecek kadar bal stoğunu kovanda bırakın

Kimi zaman, arıların bal stoğu yetersiz olduğu için açlıktan öldüğü görülmektedir. Böyle bir durum , bir arıcı için vahim hatadır. Hiçbir canlı beslenmeden yaşayamaz. Dolayısıyla,  arıların da besine ihtiyaçları vardır. Çoğu kişi , arıların ballarını sırf insanlar şifa bulsun diye ürettiklerini zanneder. Oysaki bir arı kolonisi tamamen iç güdüsel olarak , kendisine gıda temin etmek için bal yapar. Bu yüzden  , kovandan balları alırken, mutlaka koloniye yetecek kadar bal stoğunu kuluçkalıkta bırakmalı , sadece fazlalıklar  alınmalıdır. Şayet kovanda bal sezonu yetersiz ise ,  1/3 oranında , nispeten kalın invert şurup yapılarak arıya kışlık gıda stoğu oluşturması için verilmelidir. Şeker şurubunda  bol miktarda enerji olduğu için,  en az bal kadar arıların kış aylarını atlatmasına olanak sağlayabilir.

Ana arı

Ana arı kontrolü yapın

Kovanda ana arı kontrolü yapılmalı şayet anasız koloni varsa , havaların iyi gitmesi durumunda koloniye yeni ana verilmeli. Ya da başka bir koloni ile birleştirmelidir.Anasız koloniyle asla  kış mevsimine girilmemelidir.

Kışlatma için uygun bir yer seçin

Arıların kış aylarını kayıpsız atlatması için , rutubetsiz, çok fazla güneş almayan, rüzgardan korunaklı  , çok fazla soğuk olmayan nispeten az soğuk bir bölge seçilmelidir. Arıları kış aylarında soğuk değil daha çok rutubet, oksijensiz kalma ve rüzgar öldürür. Bizde , tüm bunları dikkate  alarak arılığımızı uygun bir yerde yapmalıyız.

Kovan örtü bezi sağlam olsun

Sıcak yaz ayları hariç , genel olarak , kovanı sıcak tutacak bir örtü bezi kullanılmalıdır. Örtü bezi için, şeker çuvalı kullanmak daha çok işe yarıyabilir. Aynı zamanda örtü bezinin üzerini bir gazeteyle örtmek kovandaki rutubeti emeceği için arıların sağlıklı kışlatılmasına olanak sağlar. Bir arı kolonisi alttan değil üstten üşür. Sıcak hava , genelde kovanın üst bölümlerinde toplandığı için , kovan örtü bezi ne kadar arıyı sıcak tutacak özellikte olursa,  kışlatma için o denli iyi olur.

Kovan giriş deliğini daraltın

Kovan giriş deliği, havaların soğumasıyla birlikte iyice daraltılmalıdır. Bazen çok küçük fareler bu deliklerden girerek koloninin sönmesine yol açabilmektedir. Diğer yandan yağmacılık tehlikesine karşı , kovan ağzının daraltılması iyi bir önlem olabilir. Diğer yandan, kovan giriş yönünü  sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikametinde  olmalıdır.

Bu durum , kovan içi ısıyı düşüreceği için arıların gerekli ısıyı sağlayamaması ve nihayetinde arıların üşümesine  yol açar.

Havaların iyice soğuduğu havalarda arılara gıda vermeyin

Ortalama sıcaklıkların 14 derecenin altına düştüğü durumlarda, katı ya da sıvı gıdalar arıya verilmemeli. Zira verilen kek ya da fondan şekeri nedeniyle suya ihtiyaç duyan arılar kovandan çıktıktan sonra tekrar geri dönememe riski söz konusu olduğu için arı kayıpları yaşanabilir. Mecbur kalmadıkça soğuk havalarda şurupta verilmemelidir. Bunun yerine,  soğuk havalarda  , bal stoğu azalan koloniye , bulunabilirse sırlanmış  ballı petek vermek , daha doğru bir uygulama olur.

Kışlatılacak kovanları sarıp sarmalamayın

Kimi arıcılar arılarının kışın üşüyeceği kaygısıyla , buldukları ne varsa arılarını sararak sıcak tutmaya çalışırlar. Bu uygulama , son derece yanlıştır. Zira rahmetli Prof. Dor. Muhsin Doğaroğlu’nun dediğine göre arılar kışın soğuktan değil rutubetten ölür. Bu yüzden kovan açık alanda , yerden yaklaşık 40-50 cm yükseklikte ve rüzgara maruz kalmayacak bir ortamda kışlatılmalıdır. Aksi takdirde rutubetten dolayı tüm arılarımızı telef edebiliriz.

Kışın arılarınızı çok fazla güneş ışığına maruz kalacakları bir yere koymayın

Arılığın , kış aylarında sık güneş alması özellikle ülkemizin soğuk geçen bölgeleri için oldukça riskli bir durumdur. Lakin güneşe aldanan arılar , oluşturdukları kış salkımını bozarak kovan dışına çıkar ve belki de, hava sıcaklığının aniden düşmesiyle birlikte ,  bir daha kovana geri dönemezler. Böylece ciddi arı kayıpları meydana gelir. Arıcılar soğuk havadan korkmamalı . Zaten  arılar,  dış ortam sıcaklığının 14 derece altında seyrettiği durumlarda çerçeve aralarında , bir araya toplanarak üzüm salkımı gibi bir yapı oluştururlar. Oluşturdukları  bu salkımın merkez sıcaklığı  yaklaşık  33 derecedir. Bu ısı düzeyi ise arılar için   idealdır.  Isıyı oluşturmak için gerekli enerjiyi ise bal tüketerek sağlarlar. Bu yüzden,  kışın arının ihtiyaç duyacağı sırlanmış bal stoğu kovan içerisinde mutlak şekilde yeterli durumda olmalıdır.

Ballı - polenli çerçeveleri yeniden düzenleyin

Arılar kış aylarında kovan içi ısıyı sağlamak için gerekli enerjiyi baldan sağlarlar. Bu yüzden kovan içerisinde çerçeve dizilimi, ballı- polenli çerçevelerin kış salkımı oluşturacakları alanda , ya da,  bu alana en yakın noktada  olacak şekilde olmalıdır. Bu yüzden bir arıcı,  hava sıcaklığının 15 derecenin üstüne çıktığı bir kış gününde , kovanı kısa bir süre  açarak  , çerçevelerin bal durumunu kontrol etmeli , şayet ballı ve  polenli çerçeveler kovanın uzak noktasındaysa, bu çerçeveleri  arılara  yaklaştırmalıdır. Aksi takdirde arılar kovan içerisinde soğuk havalarda bala ulaşamayacakları  için,  açlıktan ölmeleri söz konusu olacaktır.

Kışın arılarınızı fabrika yakınlarına ya da kirli havaya maruz kalacakları alanlara koymayın

Arılar , temiz ve sakin ortamlardan hoşlanır. Doğrusu, dünya nın en değerli besinini üreten bu küçücük canlıların buna hakları vardır. Dolayısıyla bir arıcı , devamlı şekilde , her mevsim, arılarını hava ve gürültü kirliliği olan bölgelerden elince geldiğince uzak tutmalıdır. Aksi takdirde arılarından istediği verimi alamayabilir.

Arılarınızı koyacağınız yeri , inek ve keçi gibi , herhangi bir canlının giremeyeceği şekilde düzenleyin

Kimi zaman bazı canlılar arılıklar korunaksız olduğu için , arıların içerisine dalarak onların huzurunu kaçırır. Özellikle kış aylarında salkım oluşturan arılar , oluşacak gürültüden dolayı salkımlarını bozarlar. Kovanın dip tahtasına düşerler ve bir daha da salkıma tutunamayarak hayatlarını kaybederler. Bu tip olumsuz durumlarla karşılaşılmak isteniyorsa, arılar için yapılacak arılık , korunaklı olmalı ve hiçbir canlı mahlukun girmeyeceği şekilde düzenlenmelidir.

Kovanlarınızı öne doğru yaklaşık % 10 eğimli koyun

Arılar, fırsat buldukça kovan içi temizlik yaparlar ve içerideki çöpleri dışarıya atarlar. Kovanın öne doğru hafif eğik olması onların işini bir hayli kolaylaştırır. Bu şekilde pislikleri daha rahat sürükleyerek kovan dışına bırakırlar.

Kovanlarınız sağlam olsun

Kovanlar, arıların evidir. Dolayısıyla , en güzel ve korunaklı bir evde yaşamak isterler. Bir arıcı , arıların bu taleplerini karşılamak için , sağlam, ısı yalıtımı iyi olan ve dışarıdan rutubet çekmeyecek bir ev hediye etmelidir. Özellikle ilk bahar ayı geldiğinde ise, arıların kışı geçirdikleri evlerini bir güzel temizlemeli, ya da onlara güzel ve sağlam bir kovan satın almalıdır. Bazı ağaçlar,  rutubeti bünyesine çektiği için kışın kovanda rutubet oluşur. Kovan satın alırken buna dikkat etmek gerekir. Bunu için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.  

 Bol ve bereketli Sezonlar Dileğiyle

www.ariciyim.com