Propolis Nedir, Faydaları Nelerdir ?
Propolisin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir. En iyi propolis hangisi. Propolisle ilgili merak edilenler bu makalede
Propolis denen arı mucizesi, Covid-19 virüsünün 2019 yılı sonlarından itibaren dünyayı kasıp kavurmasıyla birlikte iyice popüler hale geldi.
Propolisin kanser tedavisinde etkili olduğunu biliyorduk. Ancak pandemiyle birlikte özellikle vücudumuzun bağışıklık sistemine yaptığı katkılardan dolayı çokça talep gördü.
Bu mucizevi ürün, araştırılıp yeni yeni faydaları ortaya çıktıkça, dahada çok gündemede kalacak gibi duruyor.
Propolis Nedir?
Arı tutkalı olarak da tanımlanan Propolis, çok iyi doğal antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip bir arı ürünüdür.
Propolisin içeriğinde %50 reçine ve zamksı maddeler, %30 bitkisel mumlar, %10 esansiyel yağlar, %5 polen ve %5 organik bileşikler ve mineral maddeler mevcut olup, Fenolik bileşikler, esterler, flavonoidler, terpenler, beta steroidler, aromatik aldehitler ve alkoller, propoliste bulunan önemli organik bileşiklerdir[ Kaynak ].
Propolis , yapısında B1, B2, B6, C ve E vitaminlerinin yanında , magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), potasyum (K), sodyum (Na), bakır (Cu), çinko gibi faydalı minerallerin yanında , manganez , demir , süksinik dehidrojenaz, glukoz, fosfataz, adenozin trifosfataz ve asit fosfataz gibi birkaç enzim de mevcuttur[ Kaynak ].
Bilim adamları yaptıkları çalışmalar sonucunda Propolis içeriğinde 300 ayrı bileşik belirledi.
Arılar Niçin Propolis Üretir ?
Arılar propolisi insanlar kullansın diye değil, kendi dünyalarında bazı amaçlarını gerçekleştirmek için kullanırlar; Bunlar;
- Kovan iç yüzeyinin bazı kısımlarının onarılması
- İçinde yaşadığı ortamı zararlı unsurlara karşı korumak
- Kovan içinde sterilizasyonunu sağlamak
- Kovanın hava aldığı delik, yarık ve çatlakların kapatılması,
- Bal koyacağı peteklerinin inşa edilmesi ve onarılması,
- Kovana girip ölen zararlı böceklerin kokmaması için mumyalamak
- Çerçevelerin birbirine bağlanması,
- Dışarıdan gelecek tehlikelere ve soğuklara karşı kovan giriş deliğinin daraltılması,
- Petek gözlerinin ana arı yumurtlamadan önce temizlenip cilalanması,
- Kovanın içerisinde bir yerden bir yere yürümek için köprü ve merdiven yapılması
amacıyla propolis üretirler.
Arılar Propolisi Hangi Bitkilerden Toplar?
Propolis, toplandığı bitki kaynağına göre değişkenlik gösterir.
Yapılan araştırmalarda özellikle karasal iklim bölgelerinde Göknar, Akçaağaç, Kızılağaç, Huş, Kestane, Okaliptüs, Fındık, Çam, Kavak, Meşe, Erik, Söğüt, Ihlamur ve Karaağaç propolisin botanik kaynakları olarak gösterilmektedir.
Arılar Propolisi Nasıl Üretir?
Propolis seferine çıkan arı, önce mandibulaları (başın iki yanında yer alan çene kısmı) ile propolisi bitkiden çekerek koparır. Ağızda nemlendirip yumuşatarak ve bu sırada bazı enzimler ekleyerek pelet haline getirir ve peleti ön bacaklarını kullanarak arka bacaklarındaki polen sepetine aktarır. Polen sepetine aktarma işlemini kaynakta veya havada uçarken yaklaşık 15–60 dakika içinde tamamlar.
Önerilen İçerikler
Ortalama bir arı kolonisi yılda 150-200 gr Propolis üretebilmektedir. Elbette bu oran , koloninin gücüne ve çevresel şartlara göre değişiklik gösterebilir.
Propolis yüklü arı kovana geldiğinde ayaklarını kullanarak sıkıca peteğe tutunurken; kovan içi görevlerden sorumlu olan 10 - 21 günlük genç işçi arılar mandibulalarıyla asılarak propolisi taşıyıcı arının polen sepetinden alırlar ve ihtiyaç duyulan yerlerde kullanırlar.
Propolisin Faydaları
Propolis, insanoğlunun dikkatini binlerce yıl önce çekmiş ve bu mucizevi arı ürününü, Mısırlılar bazı hastalıkların tedavi edilmesi ve ölülerin mumyalanmasında, Yunanlılar ve Romalılar da deri apselerini iyileştirmede yüzyıllarca ilaç olarak kullanmışlardır.
Propolis, Avrupa'da 17. ve 20. yüzyıllarda bir anti - bakteriyel ajan olarak, benzer şekilde Çin'de kanser ve enfeksiyon önleyici bir ilaç olarak kabul edilmiştir.
Propolis halen, bir anti-bakteriyel, anti-inflamatuar, anti-viral, antioksidan, anti-protozoal, anestetik, anti-tümöral, anti-kanser, anti-mantar, anti-septik, anti-mutajenik, anti-hepatotoksik, sitotoksik aktivite vb. için Dünya’da sağlık alanında kullanılmaktadır.
Propolis hem oral bir takviye, hem de topikal bir tedavi olarak önemli sağlık sorunlarının giderilmesinde kullanılır.
Merhemler ve kremler gibi doğrudan cilde uygulanan bazı tıbbi ürünlerde bileşen olarak, ayrıca burun ve boğaz spreylerinde, gargara ve diş macunlarında da kullanılır.
Yapılan araştırmalar, Propolisin insan sağlığına aşağıdaki faydaları sağladığını göstermektedir.
Propolis Kansere Karşı Etkilidir
Propolisin kanser hastalarının iyileştirilmesinde ne tür mucizeler yarattığını sıkça duymaktayız. Bu olguyu, yapılan bilimsel araştırmalarda desteklemektedir. Bunlardan bir kaçına değinmek gerekirse;
Meme kanseri tedavisine yönelik yapılan bir bilimsel çalışmada, propolisin meme kanserini tedavi etmek için önemli bir ajan olduğunu ortaya koydu [ Kaynak ].
Başka bir araştırmada, propolisin , cilt kanseri üzerindeki etkisi araştırıldı. Propoliste yaygın bir flavonoidin melanom (cilt kanseri ) hücrelerini inhibe ettiğini gösterdi [ Kaynak].
Yine bir çalışma, propolisin, akciğer kanseri hücreleri üzerinde seçici bir sitotoksik etki gösterdiğini ve kanser hücresi proliferasyonunu asgariye indirebildiğini ortaya çıkarttı [ Kaynak].
Propolis, Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bağışıklık sistemi, insan vücudunu corona virüs gibi pek çok tehlikeye karşı koruyan bir savunma duvarı gibidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan birey, hastalıklara karşı savunmasız durumdadır.
Özellikle Covid-19 virüsüyle yürütülen savaşta bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğuna şahit olduk.
Tam da bu nokta da doğal bir ilaç olan Propolis , fenolik ve flavonoid içeriğiyle, antioksidan ve C vitamini açısından tüm meyvelerden daha zengin yapısıyla, insanların bağışıklık sistemine hayat verdi ve vermeye de devam ediyor.
Propolis, Grip veya Soğuk Algınlığı Tedavisinde Kullanılır
Bilindiği üzere grip influenza virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Propolislerin içeriğinde bulunan flavonoid virüslere karşı insan vücudunun korunmasını sağlar.
Bu özelliğinden dolayı Propolis, grip virüsüyle savaşmada insanoğlu tarafından doğal bir ilaç olarak yaygın bir şekilde kullanım alanı bulmuştur.
Propolis, Ağız ve Diş Sağlığında Etkilidir
Propolisin gargara yapılması, ağız içinde bakteri üremesini engeller. Antibakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüklerini önler, diş etlerinde bulunan ödeme iyi gelir.
Yapılan bir araştırmada, propolisin antibakteriyel özellikleri nedeniyle dişlerdeki bakteriyel plak gelişimini ve periodontite neden olan patojenleri kısıtlayabileceğini göstermiştir [ Kaynak].
Başka bir araştırmada, Propolis içeren gargaralar, cerrahi yaraların iyileşmesinde etkinlik göstermiştir. [ Kaynak ].
Propolis diş macunu jelinin % 3 etanolik özütü, bir grup hastada diş vebasının neden olduğu diş eti iltihabına karşı daha fazla etki göstermiştir [ Kaynak ].
Propolis özleri, ağız kokusunun giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
Propolis , Sindirim Sistemi Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılır
Yapılan birçok araştırma, propolisin başta mide olmak üzere sindirim sistemi hastalıkları üzerinde antikanser, antioksidan ve antiinflamatuvar aktiviteler dahil olmak üzere birçok biyolojik etkinliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur (Kaynak).
Yapılan başka bir araştırmada, Giardiasis'e (ince bağırsakta meydana gelen bir parazitsal hastalık) karşı etkinliği test edildi. Propolis verilen çocuklar ve yetişkinlerin % 52 ile % 60 arasında bir iyileşme oranı gösterdiği, geleneksel ilaç verilenler ise % 40'lık bir iyileşme oranı gösterdiği ortaya çıktı.
Başka bir deneysel çalışma, propolisin antihistaminerjik, antiinflamatuar, antiasit ve anti-H. pylori'ye sahip olduğunu gösterdi. [ Kaynak ].
Propolis, Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Gelir
2021 yılında yapılan bir çalışmada, hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulunan 122 yetişkinde, propolis oral spreyinin 3 günlük tedavi uygulamasının etkinliği değerlendirilmiş ve tedavi edilen grubun % 83'ünün semptomlarında gerileme görülmüştür.
Bu yüzden , son zamanlarda Covid-19 gribine yakalanan bireylerin Propolis Spreyini kullanma sıklıklarında artış gözlenmiştir.
Propolis Cilt Hastalıklarına (Dermatoloji) İyi Gelir Propolis, anti-alerji, anti-inflamasyon, antimikrobiyal özellikleri ve kollajen sentezi üzerindeki teşvik edici etkisinden dolayı , krem ve merhem gibi cilt bakımı ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Nitekim, yapılan bilimsel çalışma sonuçlarına bakılırsa bunun nedenini anlayabiliyoruz.
Yapılan bilimsel bir çalışmada , Propolisin cilt yaralarını onardığı ve yara yataklarını iyileştirmede serbest radikal aktivitesini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
Etanolik ekstrakt propolis kullanan akne hastaları üzerindeki çalışmada, akne vulgaris tedavisinde yüksek etkililiği belirlendi [ Kaynak ].
Başka bir çalışma, propolisin, özellikle insan diyabetik ayak ülseri (DFU) gibi koşullar altında, yara kapanmasını teşvik etmek için yara iyileşmesine, alternatif bir tedavi olarak kullanımını göstermiştir [ Kaynak ].
Propolis, yanık tedavisinde de antiinflamatuvar, antimikrobiyal ve antifungal etkileri nedeniyle kullanım alanı bulmuştur.
Propolis Kadın Hastalıklarına (Jinekolojik ) Faydalıdır
Toplumda kadın hastalıkları sık rastlanan bir durumdur. Özellikle, diyabet hastaları, vajinal enfeksiyonlara daha yatkındır.
Yapılan bilimsel bir çalışmada, % 5 sulu propolis solüsyonunun vajinal sağlıkta bir iyileşme sağladığını göstermiştir [ Kaynak].
Propolis, antibiyotik ve antimikotik etki sağlamanın yanı sıra, anestezik özelliklerinden dolayı erken semptomatik rahatlama sağlar. Bu nedenle, propolis tekrarlayan Vulvovajinal Kandidiyazis (RVVC) için kullanılabilir ve eşzamanlı bir farmakolojik tedavi nedeniyle antibiyotik alamayan hastalar için alternatif bir seçenek olabilir.
Nitekim , Propolisin geleneksel antifungal nistatine karşı etkinliği tatmin edici sonuçlar göstermiştir. [Kaynak ].
Propolis Kullanımı
Propolis ürünlerini kullanmadan önce mutlak şekilde tedarik edilen ürünün ne denli sağlıklı ve bilimsel kriterlere uygun olarak üretildiğinden emin olmak gerekir. Lakin pek çok üründe olduğu gibi propolis ürünlerinde de istenmeyen durumlar olabilmektedir.
Propolis, arılardan alındığı gibi kullanıma sokulabilecek bir ürün değildir. Ancak bir takım işlemlerden geçirilerek kullanıma hazır hale getirilir. Bu bağlamda, propolisten üretilen pek çok damla, krem ve hap gibi farklı ürünlere rastlanmaktadır. Dolayısıyla kullanım şekli de buna göre değişmektedir.
Propolis Damlası Nasıl Kullanılır ?
Piyasa da satılan Propolis damlası , su dışında , bal, süt ve meyve suyu gibi çeşitli sıvı ürünlerle karıştırarak kullanmak mümkündür.
Propolis damla preparatları için yetişkinlerin günde 20 damla, 4 yaşın üstündeki çocukların ise yaşa bağlı olarak günde 10 damlaya kadar kullanması yeterlidir.
Propolis Macunu Nasıl Kullanılır ?
Suda çözünmeyen formda bulunan propolislerin ise daha çok katı veya yarı katı formda bulunan gıdalar ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir. Bu gıdalara örnek olarak bal, yoğurt, ekmek, pekmez verilebilir.
Propolis Spreyi ve Gargarası Nasıl Kullanılır ?
Bu tip ürünler genellikle üst solunum yolları rahatsızlığı bulunan, ağız veya diş problemleri yaşayan kişilere önerilir. Günde en fazla 3 defa kullanımı uygundur.
Propolis kremler ise yanık veya cilt tedavisi, enfeksiyonların önlenmesi durumlarda lokal olarak uygulanabilir.
Propolis Tablet Nasıl Kullanılır?
Bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların tablet kullanması uygun görülmez (Kaynak).
Propolisin Yan Etkileri
- Propolisin aşırı kullanımı mideye rahatsızlık verebilir vverebilir.
- Bal alerjisi olanların dikkatli kullanması gerekir
- Uzun süreli kullanımda alerjik reaksiyona, hassas ciltlerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.
- Astım hastalarının, hamilelerin ve emzirenlerin propolis kullanmadan önce doktora danışmaları tavsiye edilmektedir.
- Alkol ile birlikte tüketilirse kusma ve mide bulantısına neden olabilir.
- Propolisin içeriğinde yer alan bir bileşen kan pıhtılaşmasını yavaşlatmaktadır. Bu nedenle planlanan bir ameliyattan 2 hafta önce propolis kullanımının bırakılması gerekmektedir (Kaynak)
Sağlıklı ve Bereketli Günler Dileğiyle
Osman ALBAYRAK
ariciyim.com