Sunni Oğul Teknikleri ile Arı Çoğaltma

Sunni Oğul Teknikleri ile Arı Çoğaltma nasıl yapılır. Bu makale ile sunni oğul nasıl çoğaltılır hemen öğren.

Sunni Oğul Teknikleri ile Arı Çoğaltma
Sunni Oğul Teknikleri ile Arı Çoğaltma

Öyle sanıyorum ki makalenin başlığı sizleri bir hayli heyecanlandırmıştır. Lakin ,  “bir koyup , on almak” müthiş keyif veren bir durum değil mi ?

Her insanın  sahip olduğu kişilik boyutlarından birisi de “İD” dir.

İD, devamlı şekilde  bizi dürterek kısa yoldan zengin  olmamız gerektiğini  kulağımıza fısıldar. Bu dürtü,  bazen bizlere ham kararlar aldırarak yanlış adımlar da attırır ve bir anda bakarsınız ki zengin olma hayali kurarken , elimizdekini de kaybetmişiz.

 Peki arıcılıkta “ Bir Koyup,  On Almak “ mümkün mü?

Hemen Cevap vereyim .  EVET MÜMKÜN !  

Şayet arıcılıkta İD’in gazına gelip de yanlış adımlar atmaz , gayet bilinçli bir şekilde , arıların doğasına uygun , mantıklı ve bilimsel yolla doğru işler yaparsanız. ARICILIK SİZİ ZENGİN EDEBİLİR !  

ArılarYüce Yaratıcı  tarafından insanoğlunun hizmetine sunulan  belki de en değerli varlıklardır. Onlara ne kadar emek verirseniz , inanın  karşılığını fazlasıyla alırsınız, sizi asla mahcup etmezler.

Bu makalemde ki  amacım asla sizleri gaza getirip , arılarınızı bölüp parçalattırmak değildir. Koloni sayınızı makul sayıda nasıl arttırabileceğinizin  yolunu anlatmaya çalışacağım. Şayet adımlarınızı doğru atar , yanlış uygulamalardan kaçınırsanız ,  inanın kazanan siz olursunuz.

       

Sunni oğul yöntemi ile arı bölme

Gelin şimdi adım adım neler yapacağımızı açıklayalım ;

 Sunni Oğul Alma Yoluyla Koloni Sayısını Arttırma İşlemine Geçmeden Önce Bilinmesi ve Yapılması Gereken Hususlar 

1. Bu işlem için deneyim , bilgi ve donanım olarak bir arıcının yeterli düzeyde olması gerekir.

2. Bütün iş ve işlemler çok iyi planlanmış olmalıdır.

3. Arı bölme zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte en ideal dönem ilkbahar

4. Bölünecek arıların bulunduğu çevre nektar ve polen açısından zengin olmalıdır.

5. Bölünecek arılar güçlü olmalıdır.

6. Bölünecek koloni içerinde yeterli miktarda genç arı mevcudu ve günlük yumurta stoğu olmalıdır.

7. Arı bölmeden önce yeterli miktarda yedek kovan hazırlanmalıdır.

8. Bölünen kolonilere takviye yapmak için arılıkta dörtlü destek kolonisi ya da yeterli sayıda güçlü destek kolonisi olmalıdır.

9. Bölünecek arı sayısına yetecek kadar kabarmış çerçeve ve boş kovan bulundurulmalıdır.

10. Yeterli miktarda ballı polenli kabarmış hazır çerçeveler olmalıdır.

11. Yeteri miktarda kek , şeker ve şurupluk tedarik edilmelidir.

12. Bölünecek kolonilere yetecek kadar döllenmiş ana arı bağlantısı kurulmalıdır. Ana arılar ihtiyaç duyuldukça rahatlıkla tedarik edilmelidir. Ya da,  bir yandan kendimiz üretmeliyiz.

13. Kovan sayısı hızla artacağı için yeterli miktarda arılık / alan olmalıdır.

14. Bölünen arıların takibi için bir arıcının yeterli zamanı olmalıdır.

15. Tüm yapılan işlemler mutlaka bir deftere kaydedilmeli ve günlük tutulmalıdır.

Arı bölme tekniği

 Bölme  Yoluyla  Koloni Sayısını Artırma Yöntemi Adımları

1. Bölme işlemine geçmeden yaklaşık 3 hafta önce böleceğiniz  kolonilerinizi çok iyi besleyerek ananın hızla yumurta atmasını ve genç mevcut düzeyinin yükselmesini sağlayınız.

2. Böleceğiniz koloninin durumuna göre yeterli miktarda kovan hazırlayınız.

3. Hazırladığınız kovanlara 2’şer adet önceden saklanan ballı polenli çerçeve yerleştiriniz.

4. Bölünecek koloninin anası esas kovanda kalacak şekilde 2’şer çerçeve,  birisi günlük yumurtalı olmak kaydıyla arısıyla birlikte alarak hazırlamış olduğunuz kovanlardaki çerçevelerin arasına yerleştiriniz ve arılıktan en az 40-50 metre uzağa taşıyınız.

5. Böylece 4 çerçeveli bir sunni oğul oluşacaktır. Çerçevelerin yanına şurupluk yerleştirerek bölme tahtasıyla daraltınız.

6. Oğul kovanlardaki tarlacı arılar  geri dönecekleri için , eski kovanda boşalan yerlere yeterli miktarda ortada yumurtalı çerçeve kalacak  şekilde kabarmış çerçeve ekleyiniz ve sıkıştırınız.

7. Bu şekilde 10 çerçeveli bir koloniden 4 adet sunni oğul alınmış olacaktır.

8. Oğul kovanlara, aynı gün içerisinde önceden tedarik ettiğiniz ana arıları kafes içerisinde koyunuz  ve az miktarda şurup veriniz.

9. Oğul kovanlarda tarlacı arı olmadığından devamlı şekilde şurup ve kek ile besleme yapılmaya devam edilmelidir.

10. Oğul arılar geliştikçe destek kovanlarından çıkmak üzere olan yumurtalı çerçeve takviyesi yapınız. Böylece koloni mevcudu daha da hızla artacaktır.

11. Oğul koloni mevcudu en az 8 çerçeveye ulaştığında her bir koloniyi olduğu yerde yumurtalı çerçeveler eşit dağılacak şekilde 2 parçaya bölünüz.

12. Her iki kovanın boşluk tarafına eklemek üzere önceden hazırlamış olduğunuz 1 adet ballı polenli çerçeve yerleştiniz ve şurupluk asarak daraltınız.

13. Oğul kolonileri beslemeye devam ediniz.

14. Mevcut kovanı olduğu yerden 50 cm sağa – sola çekerek ortayı boş bırakınız. Böylece tarlacı arılar her iki kovana da eşit şekilde dağılacaklardır.

15. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir başka husus, kovan renklerinin aynı olmasıdır.

16. Bölme işlemi yaptıktan sonra aynı gün anasız kovana kafes içerisinde hazır ana arı veriniz ve her iki kovanı da daraltarak beslemeye devam ediniz.

17. İmkanınız varsa ana arının hangi kovanda olduğunu belirleyerek böldüğünüz anda uçuş deliğini kapatarak diğer koloniyi en az 5 km uzağa taşıyınız. Orada bir hafta kaldıktan sonra tekrar gerisin geri getirebilirsiniz. Böylece tarlacı arılar eski kovanlarının yerini unutmuş olacaklardır ve bölünme homojen yapılacaktır.

18. Bölünen arılar geliştikçe devamlı şekilde destek kovanlarından çıkmak üzere olan yumurtalı çerçeve takviyesi yapılmalıdır.

19. Böylece 1 koloniden 8 adet sunni oğul alınmış ve güçlü arılar elde edilmiş olacaktır.

 ( Not: Kimi arıcılar büyük bir risk alarak arılarını aynı yöntemle daha küçük parçalara böldüğüne şahit oluyoruz. Bu şekilde başarı elde etmiş arıcı öyküleri duysak da , kışa güçlü kolonilerle girmek için çok fazla ileri gitmemekte fayda var. Lakin bahar geldiğinde elimizde sağlam kalan koloni bulamayabiliriz. )

 Bol ve bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle…

 ariciyim.com

ariciyim.com@gmail.com