Arıcılıkta Verimli Körük Kullanımı?
Arıcılık sektörünün belki de en önemli ekipmanlarından birisi Arıcı Körüğüdür. Kimi arıcılar körük yakma noktasında devamlı şekilde sorun yaşarlar.
Arıcılık sektörünün belki de en önemli ekipmanlarından birisi Arıcı Körüğüdür. Özellikle acemi arıcılar körük yakma noktasında devamlı şekilde sorun yaşarlar. Gerek almış oldukları körükten kaynaklanan sebepler, gerekse körüğün verimli yanmaması nedeniyle motivasyonları düşer. Böylece verimli bir çalışma ortaya koyamazlar. Peki bunun için ne yapmamız gerekiyor?
Arıcı Körüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Almış olduğumuz körük her şeyden önce paslanmaz galvanizli malzemeden yapılmış , sağlam, kullanımı kolay ve performansı iyi olmalıdır. Dolayısıyla körük alırken fiyatından ziyade kalitesine dikkat edilmelidir. Körüğü yüzünüze tutup sıktığınızda havayı üfleme gücünü test edebilirsiniz. Ancak bu durum tek başına yeterli değildir. Kaliteli körük uzun süre sönmeden yanma özelliğine sahip olmalıdır. Nihayetinde körüğün kalitesi ancak kullanıldığında anlaşılır.
Körük almadan önce yapılacak en mantıklı şey , daha önce usta arıcılar tarafından test edilmiş ve kalitesi onaylanmış körüklerden almaktır. Çevrenizde tanıdığınız tecrübeli arıcılar varsa bu hususta onlardan yardım alabilirsiniz.
Körük Yakmada Kullanılan Malzemeler
Körük yakmada kullanılan çok değişik malzemeler söz konusudur. Malzeme türleri yöreden yöreye ve arıcıdan arıcıya farklılık göstermektedir. Burada esas olan körük yandığında hem kaliteli duman çıkartmalı , hem de uzun süre sönmeden yanmaya devam etmelidir. Bunun için körük yakmada kullanılan malzeme türü önemlidir.
Körükte yakıt olarak kullanılacak malzemeler , arılara zarar vermeyen ve balda koku bırakmayan , kalitesini olumsuz yönde etkilemeyen türden olmalıdır.
Her ne kadar arıcılar arasında farklı körük yakma hammaddeleri önerilse de kimyasal bir takım işlemlere maruz kalmış karton, mukavva türü malzemeler kullanılmamalıdır. Şayet bu tip bir malzeme kullanılacaksa kokusuz ve boyasız olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için yumurta kartonu önerilebilir. Lakin yumurta kartonunda herhangi bir zararlı içerik bulunmamaktadır. Kış boyunca eve aldığımız yumurta kartonlarını biriktirerek daha sonra körük yakmada kullanılabiliriz.
Körük yakmada kullanılabilecek doğal hammaddeler, daha çok etrafımızdaki ağaçlardan elde ettiğimiz odun çürüğü (putur) , ağaç kabuğu, kuru mantar, ağaç talaşı ve mısır koçanıdır.
Özellikle mısır koçanı küçük parçalara bölünerek körük yakmada kullanılabilecek belki de en iyi malzemedir. Zira mısır koçanı hem daha çok duman çıkartır. Hem de uzun süre yanmaya devam eder. Aynı zamanda bal üzerinde koku bırakmaz.
Kuru ağaç mantarı da bazı arıcılar tarafından önerilmektedir. Kavak ve meşe ağacı gibi bazı ağaç türlerinin çürükleri (Putur) de körük yakmada etkili olabilir.
Yakılan körük içerisine daha öncesinden kurutulan portakal ya da limon kabuklarının atılması varroa mücadelesine katkı sağlar
Kaliteli Körük Nasıl Yakılır?
Yakma işlemine geçmeden körüğü bir güzel temizleyiniz
- Önce talaş, mukavva ya da çıra gibi tutuşturucularla körüğü tutuşturunuz.
- Tutuşan körüğe mısır koçanı ya diğer malzemeleri azar azar koyunuz ve tutuşması için birkaç kez hava veriniz
- Malzemeler tutuşup biraz yanınca kapağını kapatıp sönmemesi için arada bir hava vermeye devam ediniz
- İçindeki malzeme yandıkça yeniden takviye yapınız
- Körüğü çok fazla doldurmayınız, lakin yanması için gerekli ortam oluşamaz ve söner
- Çalışacağınız arı sayısına göre körüğünüze malzeme koyunuz
ARILARA DUMAN VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
- Duman vermeden arılarda çalışma yapmayınız. Çok usta arıcılar , sakin ırklarla dumansız kısa süreli çalışabilir.
- Körüğünüzün iyice tutuştuğundan emin olunuz
- Arılar üzerinde olumsuz etki oluşturacak ve tezek gibi balda koku bırakacak malzeme kullanmayınız
- Çalışma yapacağınız kolonin uçuş deliğine ya da örtü bezini hafifçe kaldırarak kovan içerisine birkaç kez sıkarak 1 dk kadar bekleyiniz ve arılar sakinleştikten sonra kovanı açınız
- Özellikle bal hasadı yaparken üstten duman verip birkaç dk beklerseniz arılar alt katlara iner ve daha kolay çalışma yapabilirsiniz
- Arıları çok fazla dumana boğmayınız, fazla duman arıların düzenini bozabilir ve daha da saldırgan olurlar
- Arıya sürekli duman verildiğinde işçi arılar sizi düşman diye algılayarak mevcut balları kursaklarına doldururlar , bu yüzden az duman vererek sakin ve hızlı bir şekilde çalışmayı tamamlamlayınız.
- Bir kovanda çalışırken diğer kovana duman vererek hem zamandan kazanırsınız hem de sakinleşmiş bir arıyla uğraşırsınız
Bol ve bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle
www.ariciyim.com