IHLAMUR BALI NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
Bu makale, ıhlamur balı ile ilgili önemli bilgiler içermektedir..
Ihlamur Balı, tipik çayı gibi oldukça faydalı bir gıdadır. Daha çok, Dünya’nın kuzey yarım küresi ılıman bölgelerinde üretilir. Ihlamur, özellikle Rusya'nın güney bölgelerinde büyük bal bitkileri arasında en yaygın olanıdır.
GÜRCİSTAN ABHAZYA bölgesi oldukça nitelikli ıhlamur balına ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgede üretilen ıhlamur balları, tüketiciler tarafından ilaçlık niyetiyle tercih edilmektedir.
Türkiye’de ise Artvin Borçka ve Murgul İlçelerinde nitelikli ıhlamur balı üretilirken, Karadeniz sahil boyunca, Marmara ve Ege bölgelerinde de yar yar bu balın üretimi yapılmaktadır.
IHLAMUR BALI NEDİR?
Ihlamur, bal arılarının en çok sevdiği ağaç türlerinden birisidir. Bölgeden bölgeye farklılık göstermekle birlikte, genelde Mayıs ve Haziran ayı içerisinde çiçek açan Ihlamur ağaçları, adeta bal arılarının hücumuna uğrar. Yoğun bir şekilde nektar üreten ıhlamur çiçekleri, resmen arıların başını döndürür. Ihlamur nektarı yüklenerek gelen arılar, kovan önlerine sarhoşmuş gibi konarak içeriye girerler. Bu durumu gören arıcılar, ıhlamur balının geldiğini hemen anlarlar.
Arıların ıhlamur çiçeklerine hücum etmesi, aynı zamanda ıhlamur çayının toplanma zamanının geldiğinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Ihlamur ağaçları bu dönemde etraflarına hoş bir koku yayararak tüm canlıların dikkatini çekerler.
Ihlamur balı, işte böyle kıymetli ağaçların çiçeklerinden bal arıları tarafından üretilir. Akasya Balı, Kestane Balı gibi bir çeşit nektar balıdır. Bildiğiniz üzere nektar balları çiçek özlerinden elde edilirken, Meşe Balı ve Çam Balı gibi ballar ise salgı balları diye adlandırılır.
Bal çeşitleriyle ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linkte yer alan BAL ÇEŞİTLERİ adlı makalemizde bulabilirsiniz.
IHLAMUR BALININ ÖZELLİĞİ
Açık kehribar renkli bir görünüme sahip olan Ihlamur Balı kendisinden beklenmeyecek derecede güçlü bir tada ve aromaya sahiptir. Ağızda tatlılık hissi uzun süre devam eder. Kokusu tipik olarak, naneli ve mentollüdür.
Ihlamur balı, yüksek oranda glikoz ve fruktoz içermesi nedeniyle diğer ballara göre biraz daha erkenden kristalleşir. Ancak, bu durum onun kalitesiz olduğu anlamına gelmez.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Ihlamur balında 300’den fazla element tespit edilmiştir.
100 Gr Ihlamur Balında;
36,2 gr Fruktoz
33.9 gr Glikoz,
16,8 gr Su,
1.9 gr Turanoz,
1.0 gr İzomaltoz ve
0,6 gr Trehaloz bulunur
Ihlamur Balının İçerdiği Diğer içerikler ise Şunlardır;
- Vitamin B1, B2, B5, B6, Vitamin C, biotin, tokoferol ve niasin
- Potasyum, kalsiyum, kükürt, bakır, iyot, alüminyum, nikel, fosfor, klor, magnezyum, manganez, çinko ve kobalt gibi makro besinler
- Organik ve inorganik asitler: glukonik, sitrik, laktik, malik, tartarik asit, linolenik asit, oksalik asit, süksinik asit, hidroklorik asit ve fosforik asit
- Ihlamur balı, eser miktarda vitamin, makro besin, mineral ve asit içerir. Genel olarak, 400'den fazla madde ve bileşikten oluşur. Diğer bal türleriyle karşılaştırıldığında, daha fazla B vitamini, C vitamini, biotin ve niasin içerir.
- Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve çinko gibi minerallerin dağılımı, insan vücudundaki dağılımla hemen hemen aynıdır ve bu da onları kolayca emilimini sağlar.
- Ihlamur balında 300’den fazla element vardır
IHLAMUR BALININ FAYDALARI
- Yaraları ve yanıkları iyileştirir
- İshali azaltır
- Reflüye iyi gelir
- Kolit ve gastrit gibi sindirim problemleri için de kullanılır
- Enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur
- Soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarının giderilmesine yardımcı olur
- Antiseptik ve antibakteriyel özelliği nedeniyle bronşit ve alerjik rinit için kullanılır
- Yatıştırıcı özelliğe sahip olup uykusuzluk, kaygı ve strese iyi gelir
- Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücre hasarlarını önler. Serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltır
- İnsülin hastaları şeker yerine ıhlamur balını kullanabilir
- Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar
- Ihlamur balı, tıpta, yemek pişirmede ve kozmetolojide kullanılır
IHLAMUR BALI NASIL TÜKETİLİR?
Ihlamur balı kahvaltı ve günlük tüketime uyundur. İster kaşıkla saf bir şekilde alın, isterseniz diğer gıdalarla birlikte. Tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Ancak çok fazla tüketilmesi diyabet hastaları için sorun oluşturabilir. 1 yaşından küçük çocukların tüketimi için önerilmez.
Bal, ılık suda eritilerek içilirse kısa sürede kana karışarak vücutta etkisini gösterir.
IHLAMUR BALI FİYATI
Ihlamur balı, nadir bulunan oldukça faydalı bir bal türü olması nedeniyle fiyatı da hafif yüksektir. Bu bal, trendyol, hepdiburada, n11, amazon.com.tr gibi pazaryerlerinde ortalamanın üstünde bir fiyatla alıcı bulmaktadır.
IHLAMUR BALI NEREDE SATILIR?
Ihlamur balı, bu balın üretildiği bölgelerdeki güvenilir arıcılardan tedarik edilebileceği gibi, artvinurunleri.com , rizeyoresel.com gibi, tüketici nezdinde güven tesis etmiş işletmelerden rahatlıkla tedarik edilebilir.
Sağlıklı günler dileğiyle
ariciyim.com
e-mail: ariciyim.com@gmail.com