Arılarda Adi Yavru Çürüklüğü Hastalığı ve Tedavisi

Adi yavru çürüklüğü önemli bir arı hastalığıdır. Önlem alınmazsa tehlikeli sonuçlar doğurur. Bu hastalıkla nasıl başedilir? Cevabı makalemizde...

Arılarda Adi Yavru Çürüklüğü  Hastalığı ve Tedavisi
adi yavru çürüklüğü

Adi Yavru Çürüklüğü bir çeşit arı hastalığıdır. Diğer bir adı da Erken  İlkbahar Hastalığıdır. Erken dönemde önlem alınmaz ise koloninin sönmesine kadar varan ciddi sonuçları olabilir. 

Genellikle hava sıcaklıklarının değişkenlik gösterdiği durumlarda ortaya çıkan bu hastalık nedir?

Adi yavru  çürüklüğüne karşı nasıl önlem almalıyız?

Hastalık ortaya çıktığında mücadele nasıl yapılır?

Gelin şimdi bu sorulara cevap vermeye çalışalım.

adi yavru çürüklüğü

Değerli dostlar, arıcılıkta erken ilkbahar dönemi oldukça kritiktir.  Arı kolonisi genelde kıştan zayıflayarak  çıkar. Bu durum hastalıklara davetiye çıkartır. Besin yetersizliği,  varroa tehlikesi, diğer yandan ikide bir değişen hava şartları tehlikenin boyutunu hepten arttırır. 

İlkbahar aylarında özellikle yavru yetiştirme faaliyetinin büyük hız kazanmış olması ve 2022 Mart’ında olduğu gibi  beklenmeyen soğuk ve yağışlı havalar kolonilere büyük zarar verir. Gelişim dururken, önemli hastalıklar da ortaya çıkar ve ciddi kayıplar yaşanır. 

yavru çürüklüğü

Bal Arılarında Adi Yavru Çürüklüğü Nedir?

Erken ilkbahar hastalığı olarak da bilinen Adi Yavru Çürüklüğü,   hava şartlarının  sıkça değişkenlik gösterdiği özellikle  erken ilkbahar ayları, bazen de  sonbahar  aylarında ortaya çıkan bir yavru hastalığıdır. Daha çok zayıf, besin stoğu düşük ve sıkıştırılmamış,  izolasyonu eksik yapılmış kovanlarda sıkça görülür.

Soğuk günlerde kovan içi ısısı düştüğünde, işçi arıların yumurtalı çerçeveleri terk edip bir kenarda toplanmaları sonucunda, larva ve yavrular sahipsiz kalır, böylece yavru  çürüklüğü oluşur. 

Amerikan Yavru Çürüklüğü ve Avrupa Yavru Çürüklüğü hastalıkları kadar tehlikeli olmasa da önemsenmesi gereken bir hastalıktır.  Bu hastalığı diğer yavru çürüklüğü hastalıklarından ayırmanın en kolay yolu henüz koku oluşmamış olmasıdır. Bu hastalığın en büyük belirtisi, pupalar, kuruyarak  petek diplerinde beyaz renkte büzülmüş bir şekilde bulunurlar. Çöp batırıldığı zaman bulaşı olmaz.

Adi yavru çürüklüğü,  bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak, erken ilkbahar döneminde ülkemizdeki arılarda en çok tahribat yapan ve koloniyi oldukça zayıflatan hastalıklardan birisidir. Tedavi edilmezse daha sonra diğer yavru çürüklüğü hastalıklarına dönüşebilir ve kolonilerde ağır kayıplara yol açabilir.

adi yavru çürüklüğü

Adi Yavru Çürüklüğü Hastalığından Korunma Yolları

Bu hastalık tehlikesine karşı bir arıcı uyanık olmalı ve zamanında gerekli önlemleri almalıdır. Bir takım basit tedbirler, adi yavru çürüklüğünün önüne geçebilir.

   Adi Yavru Çürüklüğüne Yakalanmamak İçin Ne Yapmalıyız?

  • Her zaman güçlü, genç ve performansı   yüksek ana arılarla çalışmayı alışkanlık haline getiriniz.

  • Arılarınız  zayıfsa birleştiriniz. Zayıf arılarla uğraşmak sadece zaman ve maddi kayıptır.

  • Arılarınızı sıkıştırılmış ve izolasyonu yapılmış bir şekilde kış ve bahar aylarına sokunuz. 

  • İlkbahar ayları gelip hava sıcaklığının 14° yi geçtiği bir günde kovanlarınızı kontrol ederek  boş çerçeveleri çıkartınız  ve koloniyi  sıkıştırınız.

  • Özellikle sıcaklıklarının henüz istikrar kazanmadığı erken ilkbahar günlerinde koloni aç değilse ve yeterince balı varsa,  anayı yumurtlamaya teşvik etmek için herhangi bir gıda vermeyiniz.  Zira ana arının yoğun bir şekilde yumurta atmasıyla birlikte hava sıcaklıklarının aniden düşmesi durumunda  hastalık için uygun bir zeminde oluşmuş olur

  • Arılarınızı erken  ilkbahar aylarında daha çok sarıp sıcak tutmaya çalışınız

  • Rutubete dikkat ediniz , yoğun rutubetli ortamda yavru çürüklüğü oluşma ihtimali daha yüksektir. 

  • Varroa mücadelesine erkenden başlayınız. Unutmayınız ki varroa pek çok hastalığa davetiye çıkartır

  • Hijyene dikkat ediniz. Eski kovan ve kabartılmış peteklerin temiz olduğundan emin olunuz

Adi Yavru Çürüklüğüne Düşmüş Koloni İçin Ne Yapılmalı?

  • Hastalıklı koloniden başka bir kovana çerçeve transferi yapmayınız

  • Koloniyi biraz daha sıkıştırınız

  • Gıda eksikliği varsa vitaminli ve  proteinli gıda takviyesi yapınız
  • Hasta kovanın uçuş deliğini daraltınız

  • Yavru çürüklüğü oluşmuş petekleri kovandan alarak yerine ballı ve temiz petekler koyunuz

  • Kovan sönmüş ise,  ağzını kapatıp olduğu yerden uzaklaştırınız

Adi Yavru Çürüklüğü ile Kimyasal Mücadele

Hastalığın Adi Yavru Çürüklüğü olduğundan eminseniz yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar sizin için yeterli olabilir. Ancak , yoğun ve ilerlemiş bir durum söz konusu ise ve diğer koloniler arasında da yaygınsa antibiyotik tedavisi önerilir. Kullanacağınız  antibiyotiğin türüne göre ilacın  kullanım koşullarını iyice  okuyup uygulama yapınız. Bu hususta etrafınızdaki deneyimli arıcılardan destek alabilirsiniz.

Sağlıklı ve bereketli bir sezon geçirmeniz temennisiyle….

Osman ALBAYRAK

ariciyim.com