Aralık Ayı Arıcılık İşleri
Aralık ayı arıcılık bakımı. Sonbahar mevsini arı bakımı. Aralık ayında arıya şerbet verilir mi? Arı kışa nasıl hazırlanır ? Tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz.
Aralık ayı, arıcılık açısından kritik bir aydır, lakin yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu ayla birlikte, artık ülkemizdeki tüm bölgelerimizde havalar iyice soğumuş kışın ayak sesleri iyice duyulur hale gelmiştir. Hatta, doğu bölgelerimiz çoktan karın keyfini bile çıkartmaya başlamıştır. Arılar ise, havaların soğumasıyla kış moduna girmiştir.
Arıcılık açısından, Aralık ayı her ne kadar pasif bir dönem gibi algılansa da, esasen yapılması gereken pek çok iş mevcuttur.
Aralık Ayında Yapılacak Arıcılık Faaliyetleri;
- Havaların sıcak gittiği bir günde son kontroller yapılır. Mevcut durumu nedir. Ana arı var mıdır. Arının bahara çıkma şansı ne durumdadır? Tüm bu veriler kaydedilir ve zamanı gelince bu doğrultuda adımlar atılır.
- Arıların üzerinde gezmediği özellikle boş petekler varsa mutlaka kovandan alınmalı , koloni bölme tahtasıyla sıkıştırılmalıdır. Bir koloni ne kadar sıkışık olursa o denli hastalıklara karşı dirençli olur.
- Kovanların örtü bezleri kontrol edilir ve kışlatma için uygun bir örtü tahtası ya da bezi kullanılır
- Aralık Ayı’nda soğuması nedeniyle arılara şurup ya da kek verilmez.
- Kovan delikleri havaların soğumasıyla birlikte iyice daraltılmalı. Bazen çok küçük fareler bu deliklerden girerek koloninin sönmesine yol açabilmektedir.
- Mevcut kovanın etrafı kontrol edilerek varsa ufak tefek delikler kapatılmalıdır. Gerekirse, sıcak bir günde eski kovan , yenisiyle değiştirilmelidir.
- Arıcı, bu ayla birlikte iş yükü hafiflediği için yavaş yavaş, araç gereç ve malzeme olarak bir sonraki dönemin planlarını yapmaya başlamalı , eksik araç gereçler varsa tedarik etmeli , ya da tamir yapmalıdır.
Bol ve bereketli günler dileğiyle…