Güçlü Arılar ile Bal Sezonuna Girmek için Püf Noktalar
Güçlü arılarla bal sezonunundan azami verim almak mı istiyorsunuz? O halde bu makaleyi hemen okuyun ve harekete geçin!
Güçlü arılarla çalışmak elbette bütün arıcıların hayalidir. Bal sezonunun verimli geçmesi için kuvvetli ordulara her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Güçlü Arı Nedir?
Bir arı kolonisinin bal sezonuna girerken güçlü sayılabilmesi için aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir.
- Koloni mevcudu en az 10 çerçeve
- İçerisindeki tarlacı arı mevcudu en az % 70-80
- Ana arısı genç ve performansı iyi
- Hastalıklardan arınmış
- Bal yapma isteği yüksek
- Yöreye uygun
Gibi özellikleri taşımalıdır
Güçlü koloniler oluşturmak için ne yapmalıyız?
Kural 1: Ana Arılarınız Genç ve Üretken Olsun
Koloni içinde, zayıf ve yaşlı analar varsa, bir an evvel değiştirin. Sezona, güvendiğiniz analarla giriş yapın. Lakin, bir koloninin gücü büyük oranda ana arıya bağlıdır.
Değerli dostlar, Kraliçe arı bir ülkenin lideri gibidir. Ne kadar başarılı olur ise, ülkede o kadar huzur olur. Bir arı kolonisi de böyledir. O yüzden, her zaman iyi ve genç analarla çalışmayı, bir TUTKU HALİNE getirin.
Kural 2: Nektar Dönemini Kaçırmayın !
Arıcıların yapabileceği en vahim hata Nektar Dönemini kaçırmaktır. Şayet bu dönem kaçarsa çok kötü olur. Sakın böyle bir hataya düşmeyin. Bu yüzden , bir arıcı, nektar dönemine adeta RONALDO gibi hazırlanmalı. Bu dönemde attığı gollerin kendisine şampiyonluk getireceğini iyi bilmelidir.
Bu hazırlık ise neredeyse güz mevsimiyle başlar ve nakış nakış işlenir. Dolayısıyla, yaşadığınız yörede nektar akışının ne zaman başlayacağını iyi bilin ve arılarınızı patlayacak bir bomba gibi bu döneme sokun.
Kural 3: Bal Dönemine Kadar Arılarınıza İyi Bakın
Gerçekten arılarınızdan faydalanmak mı istiyorsunuz. O halde onlara iyi bakın. Ne istiyorlarsa verin. Taki nektar dönemine kadar. Besleme işine erken ilkbahardan başlayın ve bal akım dönemine girmeden bir hafta öncesine kadar devam edin. Merak etmeyin, büyük bir aksilik olmazsa, onlar sizi mahçup etmez.
Bu arada unutmadan söyleyeyim, varroa başta olmak üzere diğer hastalıklarla da sağlam mücadele edin. Problemli arılarla yol yürüyemezsiniz. Hastalıklarla nasıl mücadele edeceğinize dair aşağıdaki linkte çok güzel makalelerimiz var. Onları mutlaka okuyun
Kural 4: Bal Sezonuna Maksimum Tarlacı Arı Ordusuyla Girin
Kimi zaman, acemi arıcılardan şöyle bir şikayet duyarız. Benim, 3 katlı bir kovanım vardı ama, hiç bal alamadım. Acaba neden?
Cevap basit aslında . Çünkü, o kovan 3 katlı ama, içerisinde tarlacı arıdan ziyade, daha çok tüketici durumunda olan genç mevcut, yani hazır yiyiciler var.
O halde kural şu; Bir kovanda tarlacı arı oranı ne kadar yüksek olursa , o denli verim elde edilir. Örneğin , yaşadığınız bölgede 1 Haziran da nektar akışı başlamış olsun. Ve sizin elinizde iki katlı, 80.000 mevcutlu, güçlü bir koloni var. Ancak, koloninin % 50 sini genç işçiler oluşturuyor. Üzülerek söylemeliyim ki, böyle bir arı topluluğu sadece getirdiğini yer ve size birşey kalmaz.
Ben sizin yerinizde olsam, bal alacağım kolonilerimi sezon başlamadan bir ay önce belirlerim ve diğer kovanlardaki kapalı yumurtalı çerçeveleri bu kovanlarda toplarım. Böylece, nektar döneminde tarladan ürün toplayacak işçilerimin oranını ve sayısını arttırmış olurum.
Diğer yandan, nektar akımına 1 hafta kala, bal almak için belirlediğiniz kolonilerdeki yumurtalı çerçevelerin bir kısmını zayıf kolonilere aktarın. Böylece bal alacağınız kovanlardaki hazır yiyici oranını düşürürken, diğer yandan zayıf koloniler güçlenmiş olur ve bir taşla iki kuş vurursunuz.
Kural 5: Zayıf Kovanları Birleştirin
Size, başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim.
O yıl, işim dolayısıyla memleketime gidememiş, arılarıma tam olarak bakamamıştım. Köydeki yaşlı babam, elinden geldiğince bir şeyler yapmıştı ancak arıların durumu hiç de iyi değildi.
Bu arada, nektar akışı da başlamak üzereydi.
Ne Yaptım Biliyor musunuz?
Vakit kaybetmeden "20 baş peteğimi birleştirerek 7'ye indirdim" Beni görenler , bu adam çıldırmış olmalı diye alaylı alaylı baktılar. Düşünsenize 20 baş arıyı 7 adete düşürüyorsunuz. Hatta, babam bir ara , aklımı peynir ekmekle yediğimden bahsetti.
O yıl, ne oldu biliyor musunuz ? Son yılların en bereketli sezonunu geçirdim. Lakin , hem çok iyi bal aldım, hem de sağım işi bitince , arılarımı bölerek tekrar 20 adete çıkarttım. Diğer yandan yaşlı ve verimsiz ana arılarımı da yenilemiş oldum.
Emin olun , benimle dalga geçenler hasılatımı görünce, bunu nasıl başardığımı şaşkınlık içinde sormaya başladılar.
Sizde öyle yapın, zayıf arılarla cebelleşmeyin. Derhal onları birleştirin. Bakınız, aşağıda bunu nasıl yapacağınızla ilgili harika bir makalem var. İsterseniz bir okuyun.
O halde kuralımızı tekrar hatırlatalım; “Zayıf koloniden bal almaya çalışmak, öküz altında buzağı aramaya benzer”.
Bu sözü bir tabelaya yazıp, arılığınaza asın.
Kural 6: Ana Arının Üst Katlara Çıkmasına Müsade Etmeyin
Özellikle, nektar akışının olduğu dönemde ana arı ile diğer işçi arılar arasında sürekli olarak yer kapma savaşı yaşanır. Kraliçe arı, işlerin yolunda olması nedeniyle devamlı şekilde boş bulduğu alanlara yumurta atmaya çalışırken , işçi arılar da, getirmiş oldukları ballarını koymak için yer ararlar. Bu yüzden, aralarında tatlı bir rekabet yaşanır.
Şayet ızgara kullanarak ana arıyı bal sezonunda alt kata hapsederseniz tarlacı arılar da, binbir güçlükle topladıkları balları, üst katlara keyif içinde depolarlar.
Kural 7: Hava Tahmin Raporlarını Takip Edin
Kimi arıcı, bu kuralı görmezlikten geldiği için, genelde hayal kırıklığı yaşar. Zira, nektar döneminde arıların bal yapabilmesi için , hava şartlarının sıcak ve yağışsız geçmesi gerekir.
Örneğin, Karadeniz Bölgesi, kestane açısından oldukça zengin bir bölgemizdir. Ancak kestane, nektar süresi ortalama 10 gün sürer. Eğer, bu süre içerisinde havalar düzgün gider, yağmurlarda yağmazsa, o yıl çay ocaklarında sık sık, başarılı arıcılık hikayelerini dinlersiniz.
Diyeceğim o ki , artık günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzun vadeli hava tahmini yapılabiliyor. Sizde, bu raporları birkaç güvenilir kaynaktan kontrol edin ve ona göre tedbirinizi önceden alın. Gerekirse, arılarınızı alarak başka bir bölgeye göç edin.
Kural 8: Riskinizi Dağıtın , Alternatif Oluşturun
Uyanık arıcılar, sadece bir bölgeye hapsolup kalmazlar. Daha doğrusu, bütün yumurtaları aynı sepete koymazlar. Arılarını, bir kaç parçaya bölüp, farklı coğrafyalarda şanslarını denerler.
Bu kişiler genelde sezonu boş geçmezler. Siz de öyle yapın. Şayet, koloni miktarınız fazlaysa ve hava şartlarından endişe ediyorsanız, bir kısım arınızı kamyona yükleyip, imkanların daha iyi olduğu bölgeye göç edin. En azından, bir yerden sıfır çekseniz bile, diğer bölgeden kısmetinizi almış olursunuz.