İdeal Bir Arı Şurubu Nasıl Hazırlanır ?

Arılara şerbet nasıl hazırlanır? Bal arısı kışın nasıl beslenir? Arı verilen şerbeti neden yemez? Arıya ilk şerbet ne zaman verilir? Arılara kaç derecede şerbet verilir . Arıya poşetle şerbet verme. Arıya şerbet neden verilir? Arıya bal şerbeti nasıl yapılır ?

İdeal Bir Arı Şurubu Nasıl Hazırlanır ?
Arılara şurup hazırlama
İdeal Bir Arı Şurubu Nasıl Hazırlanır ?

Güçlü ve sağlıklı kolonin oluşmasında arıların katı ya da sıvı gıdalarla yerinde ve zamanında beslenmesi  oldukça kritiktir. Her ne kadar , kovan içerisinde  kuluçkalıkta belli oranda bal depo edilmiş olsa,  dışarıdan koloniye özellikle sıvı gıda vermek ana arının  yumurta atma hızını arttırır. Böylece  daha sağlıklı ve güçlü koloniler e sahip oluruz.

Ancak , arıya şurup hazırlamak sanıldığı kadar basit bir hadise seğildir. Bu hususta dikakt edilmesi gereken önemli detaylar söz konusudur. Gelin şimdi bu hususlar üzerinde duralım.

arıya şurup hazırlama

Arı Şurubu Hazırlamadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

1. Arıya şurup hazırlarken tercihen alkali su kullanınız. Zira ( kireçsiz su) alkali suyun arılar tarafından emilimi daha kolaydır.  (Alkali su nedir?)

2. Şeker şurubu yapmak oldukça basittir. Bu yüzden imkanınız varsa şurubunuzu kendiniz hazırlayınız. Zira neyi ne kadar kattığınızı iyi bilirsiniz ve içiniz rahat olur.

3. Piyasadan hazır şurup alırken lisanslı , şeker pancarından yapılmış ,  invert şurupolmasına dikkat ediniz. İnvert şurup,  parçalanmış şeker anlamında olup, arı sindirim sistemini yormaz. Türk Standartları Enstitüsü  tarafından yayınlanan tebliğe göre , İnvert şeker şurubu; Kristallendirilmiş sakkarozun suda çözünerek hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmesinden elde edilen ve invert şeker oranı kuru maddede ağırlıkça %50’den fazla olan, sulu sakkaroz çözeltisi” olarak tanımlanmıştır.  Şeker pancarı yoğunlukla Sakkaroz şeker türü içermekte olup İnvert’dir.  Sakkaroz doğada yaygın olarak bulunan en önemli şeker türüdür. Şeker  pancarında doğal olarak bulunmakla birlikte, ayrıca şeker kamışı ve ananasta yüksek oranda sakkaroz vardır. Aynı zamanda balda önemli miktarda invert şeker vardır (yaklaşık %70 oranında monosakkaritler-glukoz ve fruktoz). Bal, olgunlaşma derecesine göre farklı miktarlarda sakkaroz içermektedir. Bu yüzden arıların doğasına en uygun şurup invert şuruptur.

4. Şurup yapmak için temiz bir kap kullanınız. 

Arı şurubu ya da arı şerbeti nasıl hazırlanır ?

1. Önce suyu kaynatınız. Kaynayan suyu indirdikten sonra içerisine şeker koyup iyice çözülünceye kadar karıştırınız. ( Dikkat : Şekerli suyu asla kaynatmayınız .  Kaynamış şurup arılarda sindirim yolları bozukluklarına sebep olur

2. Karıştırdığınız şurup ılık hale gelince içerisine bal , polen , eczaneden aldığınız değişik vitaminler ve  doğal limon suyu vb . katabilirsiniz. Bu tip katkılar şerbetinizin teysirini arttıracaktır.

3.  Genel manada 1 litre su için 2 kg şeker kullanınız. Ancak havaların çok sıcak geçtiği ilkbahar aylarında bu oran 1/1 oranına kadar indirgenebilir. Diğer yandan,  havaların iyice soğuduğu sonbahar aylarında özellikle bal stoğu yetersiz koloniler için hazırlanan  şurup ise kalın (1/3) oranında olmalıdır.

4. Arı şurubuna yemek  tuzu katmayınız. Rahmetli Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu hocamızın dediğine göre , şuruba  tuz katıldığında , arı bünyesinde parçalanan tuz , sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Klor ise arılara zehirleyici etki yapar.

5. Şerbetinize İnvertaz enzimi katabilirsiniz. İnvertaz enzimi , E1103 kodu ile tanımlanmış bir gıda katkı maddesidir ve kristal şekeri (sukroz veya sakkarozu) fruktoz ve glikoz sıvı şekerlerine çevirir.   1 kg toz şeker için  1 cc  yani 1gr invertaz enzimi koyunuz.

Arı besleme

6. Arı şrubuna bir miktar  doğal  limon suyu  katılabilir. Doğal limon suyu , arı şurubunu alkali yapar ve şurubun kristalleşmesini  geciktirir.

7.  Hazırlanacak şuruba bal katılabilir.  Arı şurubuna , şeker yerine bal kullanmak  ana arıyı daha çok yumurtlamaya yönelteceği için özellikle ilkbahar  aylarında faydalı olabilir.

          Bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle

www.ariciyim.com

Mart - 2021