Ladin Çırasıyla Petek Güvesini Önleyin

Ladin çırası petek güvesini önlüyor. Doğal yolla petek güvesi önleme. Peteklerimizi bozulmadan nasıl saklarız?

Ladin Çırasıyla Petek Güvesini Önleyin

Petek güvesi, diğer bir ifadeyle mum güvesi;  tüm arıcılar açısından baş edilmesi gereken önemli bir sorundur. Lakin, petek güvesi , özellikle kabarmış peteklere ve arı kovanlarına verdiği zararla arıcılara ağır kayıplar yaşatmaktadır.

Kabarmış petekler

Peteklerin sağlıklı bir şekilde saklanması ve arı kovanlarının petek güvesinden korunması için bugüne kadar önerilen pek çok yöntem söz konusudur. Ancak,  bu yöntemler içerisinde en sağlıklı olanı hangisidir? Kullanılan ilaçlar arılara ve peteklere zarar verir mi? Tüm bu sorular , devamlı şekilde arıcıların kafasını karıştıran hususlardır.

O halde petek güvesi nedir?  Petek güvesi ilacı var mıdır? Güve kurdu doğal yolla  nasıl temizlenir? Ya da , peteklerimizi sağlıklı bir şekilde bir sonraki sezona nasıl saklarız? Tüm bu soruların  cevabını   makalemizde bulacaksınız.

Petek güvesi

Petek Güvesi Nedir?

Petek kurdu ya da mum kurdu diye de bilinen güve, (Greater Galleria mellonella L.) .  Arı ürünlerine zarar veren ve arıcılıkta  verimliliği  düşüren  en önemli etkenlerden birisidir.  Petek güvesi , özellikle kovanlardan alınan  kabarmış peteklere önemli ölçüde zarar verirken, diğer yandan , zayıf, anasız ve sağlıksız kovanlardaki  arı kolonilerini de etkileyen önemli bir hastalıktır. Güçlü ve sağlıklı koloniler bu parazitle baş edebilirken , zayıf kolonilerin petek güvesiyle mücadele edemediği ve söndüğü,  sık  karşılaşılan bir durumdur.

petek güvesi gelişim evreleri

Petek  Güvesinin Morfoloji ve Biyolojisi

Büyük bal mumu güvesinin yaşam evreleri yumurta, larva, pupa ve ergin olmak üzere dört dönemden  oluşur. Yumurtalar çiftleşmiş ergin dişiler tarafından kovanlardaki yarık ve çatlaklara arıların ulaşamayacakları yerlere kümeler halinde bırakılır ve her kümedeki yumurta sayısı 50 - 150 arasında değişir. Genel olarak, yumurtalar erken ilkbaharda bırakılır ve güve yılda dört ila altı kuşak geçirir. 29 - 33 °C civarındaki sıcaklıklar ve % 29-33 civarındaki nem seviyeleri gelişim için idealdir.  45 °C'den  yüksek ve 0 °C'nin altındaki sıcaklıklar,  larvalar ve yetişkinleri öldürür (https://en.wikipedia.org/wiki/Galleria_mellonella ).

Dışarıda döllendikten sonra,  kovana girmeyi başaran dişi kelebekler  yumurtalarını arıların ulaşamayacağı petek diplerine, yarık ve çatlaklara paketler (kümeler) halinde bırakırlar.

Mellonella larvaları yumurtadan çıktıktan sonra, balmumu tarağının orta damarı, arı larvalarının dökülmüş derileri, polenve az miktarda propolis ve bal ile beslenirler . 

Petek güvesi (Galleria mellonella)’ nin en çok sevdiği ve saldırdığı ortam kabarmış peteklerdir. Arıcıların bir sonraki sezonda kullanmak üzere kovanlardan aldıkları ballı, polenli ya da kabarmış boş peteklerin güve kurdundan korunması önem taşıyan bir husustur. Şayet önlem alınmazsa ciddi manada ekonomik kayıplar oluşur.

petek güvesi paraziti

Petek Güvesiyle Mücadele

Petek güvesiyle, fiziksel, kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemler mevcut olmakla birlikte, hangi yöntemin daha başarılı olduğu hususunda arıcılar arasında tartışmalar halen devam etmektedir. Bu yöntemler içerisinde kimyasal mücadele amacıyla üretilmiş ilaçlar, her ne kadar iyi sonuç verse de , oluşturduğu yan etkiler yatsınamaz bir gerçektir. O halde bu parazitle baş etmemiz için yan etkisi olmayan doğal bir mücadele yöntemi var mıdır? İşte makalemizde , bu soruya cevap verebileceğimiz başarılı  bir yöntemden  söz edeceğiz. Ladin çırasıyla güve mücadelesi”

Ladin Çırası

Ülkemizin Karadeniz kıyıları boyunca uzanan  Ladin ormanlarından elde edilen “Ladin Çırası” eskiden ninelerimizin çeyizlerini , güve saldırılarından korumak için kullandıkları geleneksel bir üründü. Kokulu ve has ladin çırası , özellikle yün ve kıldan örülmüş el işi ürünlerin içerisine konulduğunda  , güvenin bu ürünlere zarar vermediği bilinen bir gerçekti.

Ladin çırası,  yaymış olduğu koku sayesinde güveleri ortamdan uzaklaştıran bir feromene sahiptir. Bu özelliği gereği petekleri güveden korumak için de kullanılabilecek en etkili doğal maddelerden birisidir. Kimi arıcıların , ladin çırasını bu amaçla kullandıkları bilinmektedir.

Ladin çırası petek güvesi

Ladin Çırası , Petek Güvesinden Korunmak İçin Nasıl Kullanılır?

Her şeyden önce kullanılacak ladin çırası oldukça has (kokulu, pisli) olmalıdır. Has ladin çırası ateş tuttuğunuzda hemen tutuşur ve etrafa koku yayar. Peteklerin konduğu , kapalı kaplar ya da kovanların içerisine konacak olan birkaç 4-5  parça çıra bu iş için yeterli olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus peteklerin konduğu kabın kapalı olması ve dışarıdan hava almamasıdır. Lakin hava , çıranın kokusunu uçurmakta ve etkisini azaltmaktadır.

Çırayla birlikte takviye amacıyla konacak 4-5 parça ceviz yaprağı da güvelerin peteklere zarar vermemesi için işe yarayabilir.

İçerisine çıra ve ceviz yaprağı konan kaplar soğuk, rutubetsiz ve kapalı bir alanda tutulmalıdır. Petekler 4-5 aydan fazla saklanacaksa, çıraları yenisiyle değiştirmek gerekebilir.

Ladin çırasını temin etmek için  bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bol ve bereketli bir yıl dileğimizle….

ariciyim.com

İletişim : ariciyim.com@gmail.com