Kışın Arıcılık Nasıl Yapılır?
Kar ve soğuk arıları nasıl etkiler? Kışın bir arıcı nasıl davranmalı? Yoğun kar yağışı arıları söndürür mü? Kışın arılar beslenmeli mi? Merak edilen bu tip sorulara cevap bulmak için hemen okuyun...
İnternette dolaşırken, “ Arıcılarda Kar Sevinci” başlıklı bir haber dikkatimi çekti. Habere göre, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Sn. Feyzullah Konak yaptığı açıklamada; Yalancı bahar sonrası gelen kar yağışı ve soğuk havanın arıcılar tarafından memnuniyetle karşılandığını yazıyordu.
Bu durumun kış aylarında zaman zaman şandığına şahit oluyoruz. Lapa lapa yağan kar yağışları, Anadolu insanı tarafından sevinçle karşılanırken, kimi arıcıların da kar altında kalan kovanlarını arka plan yapıp selfie çekerek sosyal medyada paylaştıklarına şahit oluyoruz.
Bunlar güzel manzaralar elbette. Ancak, Arıcılık işinden anlamayan birisi için bu durum şaşkınlıkla karşılanabilir. Lakin, neden arıcılar kar yağışına sevinsin ki?
Değerli dostlar. Kar, kış mevsiminin gelinliğidir, süsüdür. Büyüklerimiz der ki ; “Kar yağışı bol olan yıl bereket olur. “ Nitekim, bugün telefonda konuştuğum arıcı bir dostum Ocak ayında son 10 yılın en yoğun kar yağışı meydana geldiği için önümüzdeki bal sezonunun bereketli geçeceğini iddia ediyordu.
Tıpkı tarımla uğraşanlar gibi, arıcıların da elbette, kışın yağan bol kara sevinme hakları vardır. Bu gayet normaldir. Tecrübeler gösteriyor ki, kışın yağan bol kar ve soğuk havalar arılar için faydalıdır. Çünkü, arı kolonisi hava sıcaklığının 14 derecenin altında seyrettiği durumlarda kovan içerisinde kış salkımı oluşturmaya başlar. Arılar bu pozisyonda bal tüketmez ve enerji harcamazlar. Dolayısıyla arı kayıpları da az olur.
Esasen, koloni kayıpları kışın hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle ortaya çıkar. Zira, bu duruma aldanan arılar polen toplamak için dışarıya çıkar ve hava sıcaklığının aniden soğumasıyla birlikte çıktıkları kovana bir daha geri dönemez ve telef olurlar.
Ülkemizde kış ayları, bölgelere göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Doğu Anadolu bölgemizde kış mevsimi yaklaşık Kasım Ayı itibariyle başlayıp neredeyse Mayıs başlarına kadar genelde soğuk geçerken, Akdeniz Bölgemiz de ılıman iklim şartları görülür. Peki, bu durum arılar için nasıl bir sonuç doğurur?
Değerli dostlar, arılar için esas tehlike, sıcak geçen kış günlerinin ardından, aniden soğuk ve yağışlı havaların hüküm sürmesiyle ortaya çıkar. Çünkü, sıcak havalarda kraliçe arı kovan içinde bir hayli yumurta atmıştır. Soğuk günlerde kovan içi ısısı düştüğünde ise, işçi arıların yumurtalı çerçeveleri terk edip bir kenarda toplanmaları sonucunda, yumurtalar sahipsiz kalır ve bunun sonucu olarak da yavru çürüklüğü hastalığı ortaya çıkar. İşte bu durum, bir arı kolonisi için sonun başlangıcı olabilir...
Önerilen Makale ¸
Adi Yavru Çürüklüğü
Her ne kadar erken ilkbahar hastalığı da denilen Adi Yavru Çürüklüğü, hava şartlarının sıkça değişkenlik gösterdiği özellikle erken ilkbahar ayları, bazen de sonbahar aylarında ortaya çıkıyor olsa da, anormal hava şartlarının hüküm sürdüğü kış aylarında da ortaya çıkabilir. Bu hastalık genelde, zayıf, besin stoğu düşük ve sıkıştırılmamış , izolasyonu yetersiz kovanlarda sıkça görülür.
Pekala Kışın Bir Arıcı Ne Yapmalı ?
1. Kışın bir arıcı yaşadığı bölge ve şartlara göre hareket etmeli, başkalarından duyduğu yarım yamalak bilgilere göre bir eyleme kalkışmamalıdır.
2. Yaşanan bölge de, kış mevsimi genelde soğuk geçiyor ve arılar da salkımdaysa, sıkıntı yok ! Sadece, kovan da arıların nefes alabileceği kadar giriş deliğinin bırakılması yeterlidir.
3. Özellikle, ülkemizin kışın soğuk geçen doğu illerinde kimi arıcılar, kovanlarını dışarıda bırakmayıp kapalı alanlara koydukları görülür. Yapılan bu uygulama, arıların oksijen almasını engelleyecek ve rutubet olmayan bir ortamda uygulanıyorsa büyük ihtimalle iyi sonuç verecektir. Lakin, uzun süre hava sıcaklıkları çok fazla sıfır derecenin altında seyrediyorsa, arıların salkım oluşturması bile işe yaramayabilir.
4. Arılar açık alandaysa ve kar yağışı çok yoğunsa , yapılacak tek şey, sadece arıların nefes alması için önlerindeki deliği temizlemektir. Lakin, yağan kar izolasyon görevi göreceğinden, kar altında kalan kovanın içindeki ısı da stabil kalır. Kovanın üstünde ve etrafındaki karların temizlenmesi , arıların daha da fazla üşümesine yol açar ve belki de soğuktan donarak hayatlarını kaybedebilirler.
5. Sıcak geçen günlerin ardından, soğuk ve karlı bir hava yaklaşıyorsa, bu durumda bir arıcı hemen aksiyon almalı, kovandaki izolasyonu arttırmalı , varsa örtü çadırlarını giydirmeli, üst örtü bezini güçlendirmeli, çerçeveleri sıkıştırmalı ve gerekirse bir materyalle arılarını güzelce sarmalıdır. Çünkü, sıcak havalarda büyük ihtimalle ana arı yumurta attığı için, yaklaşan soğuk hava, kovanda ağır hasar oluşturabilir.
Velhasıl, kışın arıları kardan değil, değişen hava şartlarından korumak gerekir. Özellikle içerisinde yumurta bulunan kolonileri üşütmemeye çalışılmalı, kovanlar oksijensiz kalmamalıdır.
Bol ve Bereketli bir sezon dileğiyle…
Osman ALBAYRAK
ariciyim.com