Kasım Ayı Arıcılık İŞleri

Kasım ayı arıcılık bakımı. Sonbahar mevsimi arı bakımı. Kasım ayında  arıya şerbet verilir mi? Arı kışa nasıl hazırlanır ? Tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz. 

Kasım Ayı Arıcılık İŞleri

Kasım Ayında Yapılacak Arıcılık Faaliyetleri;

  1. Havaların sıcak gittiği bölgelerimizde varroa mücadelesine bu ayda da devam edilir. Lakin varroaülkemiz arıcılık dünyası açısından  kitlesel arı ölümlerine yol açan en tehlikeli arı hastalıklarından birisidir. Bu anlamda özellikle oksalik asit ile varoa mücadelesi havaların soğumasıyla birlikte yapılmalıdır. Geniş bilgi içi bakınız. 
  1. Kolonilerin sıcak bir havada son kontrolleri yapılır. Arıların üzerinde gezmediği özellikle boş petekler varsa mutlaka kovandan alınmalı , koloni bölme tahtasıyla sıkıştırılmalıdır. Bir koloni ne kadar sıkışık olursa o denli hastalıklara karşı dirençli olur.
  2. Kovanda ana arı kontrolü yapılmalı şayet anasız koloni varsa , havaların iyi gitmesi durumunda koloniye yeni ana verilmeli. Ya da başka bir koloni ile birleştirmelidir.Anasız koloniyle  kış mevsimine asla girilmemelidir.
  3. Kasım Ayı’nda havaların iyi gitmesi halinde arılara kek yada fondan şeker verilmelidir. Bal stok durumu iyi olmayan koloniler varsa 1/3 oranındainvert şurup yapılarak arıya kışlık gıda stoğu oluşturması için verilmelidir. Hava sıcaklıklarının 15 derecenin altında seyrettiği durumlarda arılara şurup verilmemeli , bu durumda kek ya da fondan şekerle besleme yapılmalıdır.
  4. Şayet arılar kışlatma için başka bir bölgeye nakledileceksehava durumunun iyi olduğu bir zaman dilimi seçilmeli.  Kışlatma için rutubetsiz, çok fazla güneş almayan , gerekirse soğuk bir bölge seçilmelidir.
  5. Kasım ayında ülkemizin her bölgesinde genel olarak havalar soğur.  Bu yüzden , varsa kovanlardaki  örtü beziolarak kullanılan şurupluklar alınmalı, onun yerine kalın , kovanı sıcak tutacak bir örtü bezi konulmalıdır. Örtü bezi için, şeker çuvalı kullanmak daha çok işe yarıyabilir. Aynı zamanda örtü bezinin üzerini bir gazeteyle örtmek kovandaki rutubeti emeceği için gazete arıların sağlıklı kışlamasına imkan sağlar.
  6. Kovan delikleri havaların soğumasıyla birlikte iyice daraltılmalı. Bazen çok küçük fareler bu deliklerden girerek koloninin sönmesine yol açabilmektedir. Diğer yandan yağmacılık tehlikesine karşı, kovan ağzının daraltılması iyi bir önlem olabilir.
  7. Mevcut kovanın etrafı kontrol edilerek varsa ufak tefek delikler kapatılmalıdır. Gerekirse, sıcak bir günde eski kovan , yenisiyle değiştirilmelidir.

Bol ve bereketli günler dileğiyle…

www.ariciyim.com

ariciyim.com@gmail.com