Ekim Ayı Arıcılık İşleri

Bir arıcı ekim ayında neler yapar? Ekim ayında arıya şurup verilir mi? Arı kışa nasıl hazırlanır? Tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirisiniz.

Ekim Ayı Arıcılık İşleri
Ekim ayı arıcılık işleri

Ekim ayı, arılar için "kış uykusu öncesi kamp dönemi" gibidir. Arıcılar için ise tam anlamıyla bir “koşuşturma festivali”! Kolonileri kışa hazırlamak, adeta "arı sporları" gibi: sıkıştırmalar, bal stokları kontrolleri, kraliçe arı kontrolü ve varroa mücadelesi... Hava güzel mi? Hadi, ek beslemeyi de unutmadan yapalım. Tüm bu işlerle uğraşırken, kovan deliklerini daraltmayı unutmayın, fareler bile partiye katılmak isteyebilir! Hazırlıkları sıkı tutun, çünkü kara kış geliyor!

Ekim Ayında Yapılacak Arıcılık Faaliyetleri;

  1. Varroa Mücadelesine Devam Edin;

Varroa mücadelesi, arıcılık dünyasında adeta arıların baş belası olan bu minik düşmana karşı bir savaştır! “Küçük canavar” dediğimiz varroalar, kolonilerin tadını kaçırmaya devam ediyor. Bu yüzden, arıcıların kış öncesi varroa popülasyonunu kontrol etmesi şart. Özellikle, soğuk bölgelerde arılar sanki “yumurtlama tatiline” çıkmışken, oksalik asit gibi yöntemlerle bu zararlılara ‘dur’ diyebiliriz. Unutmayın, arılar “Varroa’ya hayır!” demeyi çok sever! Geniş bilgi için tıklayınız.

Arı bakımı

  1. Bal Stoğunu Kontrol Edin ve Koloniyi Sıkıştırın:

Koloniye son bir kontrol yapın, arılar tatile mi çıkmış diye bakın! Boş petekleri kovan dışına alıp koloniyi sıkıştırın. Unutmayın, ne kadar sıkışırsanız, o kadar direnç! Bal stoğu yetersiz mi? Kalın şuruplar verip, kışı rahat geçirmelerini sağlayın. Bal için arılar zaten size teşekkür etmese de memnun kalacak!

  1. Kovanda Ana Arı Kontrolü Yapın;

Kraliçeye göz kulak olun. Performansı düşükse genç bir ana ile değiştirin. Kışa kraliçesiz girerseniz, bu büyük bir arıcılık felaketi olabilir! 

  1. Havaların İyi Gitmesi Durumunda Ek Besleme Yapın;

Ekim ayında havalar sıcak gidiyorsa arılara kalın şurup yada fondan şeker verilebilir. Bal stok durumu iyi olmayan koloniler varsa 1/3 oranında invert şurup yapılarak arıya kışlık gıda stoğu oluşturulmalıdır. Hava sıcaklıklarının 15 derecenin altında seyrettiği durumlarda arılara şurup verilmemeli, bu durumda kek ya da fondan şekerle besleme yapılmalıdır.

  1. Kışlatma İçin Arıları Uygun Bir Yere Nakledin;

Şayet arılar kışlatma için başka bir bölgeye nakledilecekse hava durumunun iyi olduğu bir zaman dilimini seçin ve bu işlemi gerçekleştirin.  Kışlatma için rutubetsiz, çok fazla güneş almayan, gerekirse soğuk bir bölge seçilmelidir.

  1. Kovan İzolasyonunu İyileştirin;

Ekim ayıyla birlikte genelde havalar soğur. Kovanınız çok eskimiş ya da iyi durumda değilse, sıcak bir günde yeni  bir kovanla değiştirin.

Arı kolonisi daha çok üst kısımdan üşür. Bu yüzden, varsa kovanlardaki  örtü bezi olarak kullanılan şurupluklar alınmalı, onun yerine kalın, kovanı sıcak tutacak bir örtü bezi konulmalıdır. Örtü bezi için, şeker çuvalı kullanmak daha çok işe yarayabilir. Aynı zamanda örtü bezinin üzerini bir gazeteyle örtmek kovandaki rutubeti emeceği için arıların sağlıklı kışlamasına imkan sağlar. Yine, kovanın iç kısımlarının izolasyonlu bölme tahtası ile kaplanması işe yarayabilir. 

  1. Kovan Deliklerini Daraltın;

Arılar, havaların soğumasıyla birlikte artık arazi çalışmalarına ara verip dinlenmeye geçerler. Bu yüzden kovan giriş deliklerinin daraltılmasında fayda var.  Bazen çok küçük fareler bile bu deliklerden girerek koloninin sönmesine yol açabilmektedir. Diğer yandan yağmacılık tehlikesine karşı, kovan ağzının daraltılması iyi bir önlem olabilir.

  1. Yağmaya Karşı Katı Önlemler Alın:

Arıcılıkta yağma faaliyeti oldukça tehlikeli ve sonu hüsranla sonuçlanabilen bir durumdur. Bal stoğunun yetersiz olduğunu düşünen kimi arı kolonileri başka kolonilere saldırarak ellerindeki balı kapmaya çalışırlar. Bu durum daha çok bal sağımının yapılmasından sonra, çevredeki nektarın iyice azaldığı durumlarda ortaya çıkar.

Bir arıcı, yağmacılık tehlikesinin farkında olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Bunun için kovan giriş deliğinin daraltılması, arı koloninin güçlü tutulması, mazot gibi diğer arıları rahatsız edici ve koloniye zarar vermeyen kokuların kovan etrafına sürülmesi yada yağmaya maruz kalan koloninin uzak bir yere nakliyesi yapılması gibi önlemler alınabilir. 

  1. Kendinizi Geliştirmeye Devam Edin;

Arıcılık sürekli öğrenme gerektiren bir iş olduğu için Ekim ayı, yeni bilgilere ulaşma ve arıcılık becerilerinizi geliştirme zamanıdır. Yeni araştırmaları takip etmek, varsa konferans ve toplantılara katılmak, diğer arıcılarla bilgi paylaşımı yapmak faydalı olabilir.

Unutmayın ki arıcılık, sabır, dikkat ve özen gerektiren bir iştir. Sürekli öğrenme ve gelişme peşinde koşmak arıcılıktan elde edeceğiniz gelirin artmasını sağlarken diğer yandan meslekteki  devamlılığınınzı güvence altına almış olursunuz.

Bol ve bereketli günler dileğiyle…

Osman ALBAYRAK

www.ariciyim.com

ariciyim.com@gmail.com