Mart Ayı Arıcılık İşleri

Mart ayında arıcılık faaliyeti. Mart da arı besleme ve varroa mücadelesi nasıl yapılır. Daha fazlası bu makalede...

1. Mart Bakımı

" MART KAPIDAN BAKTIRIR, KAZMA KÜREK YAKTIRIR " boşuna dememiş atalarımız.

Gerçekten  Mart ayı , arıcılık dünyası açısından oldukça kritik bir aydır. Bu ay,  kış ile  ilkbahar  arasında adeta geçiş köprüsü gibidir. Lakin bu ayda kolonilerde ciddi bir hareket başlar. Artık salkımlar bozulmuş ,  yeni bir ev düzenine geçilmiştir. 

Değerli dostlar , bir arıcı gerçekten başarılı olmak istiyorsa hangi mevsim, hangi ay, gün ve saatte ne yapacağını çok iyi bilmelidir. Çünkü çalıştığı canlılar  oldukça planlı ve düzenli  hareket eden dakik kişiler  gibidir.Arıların bu hareket tarzını bilemeyen , onları anlamayan , arıların işleyiş düzenine muhalefet eden arıcılarımızın başarılı olma  şansı yoktur.

Özetlemek gerekirse “ Arı size değil , siz arıya uyacaksınız”  Bu bağlamda Mart ayı içerisinde neler yapılmalıdır? Gelin şimdi bu hususu ele alalım;

(Dikkat: Mart ayı için aşağıdaki  öneriler,  arıcılık faaliyetlerinin çeşidi ve zamanı ülkemizde bölgeler arasındaki  coğrafik ve jeolojik şartlar nedeniyle değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yüzden , bir arıcı kendi bölgesindeki şartlara göre hareket etmeli gerekirse bu hususta deneyimli arıcılardan destek almalıdır.)

Mart ayı arıcılık işleri

Mart Ayı  Arıcılık İşleri

Bir arıcı Mart ayı gelinceye kadar şu soruları cevaplamış olması gerekir;

  • Yedek kovanlariniz var mı?
  • Mevcut kovanların  temizlik ve bakımı yapıldı mı?
  • Erken ilkbahar varroa mücadeleri yaptınız mı?
  • Sönen kovanlar muhafaza altına alındı mı?
  • Yeterli miktarda temel, kabarmış ve ballı çerçeveleriniz  var mı?
  • Çalışmalarınızda sürekli olarak  kullanacağınız temel araç ve  gereçleriniz hazır mı ?
  • İhtiyacınız kadar şeker , kek ve diğer destek ürünlerinizi tedarik ettiniz mi?
  • Arılığınızın bakımları yapıldı mı, etraf temizlenip düzenlendi mi ?
  • Arılarınızı kışın kapalı bir alanda kışlattıysanız esas yerlerine, ( Arılığa) aldınız mı?
  • Arılığınızı dış etkenlere ( ayı saldırıları vs) karşı emniyete aldınız mı?
  • Ne yapacağınızı çok iyi biliyor musunuz?

Bu soruların neredeyse tamamına doğru cevap veremeyen bir arıcı bilmelidir ki, maça 1-0 yenik başlıyor.

Şimdi gelelim Mart ayında yapılacak diğer iş ve işlemlere...

mart ayı arı bakımı

Kolonilerin Genel Kontrolü

- Öncelikle sıcaklığın  15 derece   ve üzerinde olduğu bir günde kolonileri dışarıdan kontrol ederek faaliyet durumuna göz atınız. Hiç bir şekilde faaliyet olmayan kovanlara hafif taşla vurarak içeriden ses gelip gelmediğini dinleyiniz. Eğer bir sessizlik söz konusuysa muhtemelen koloni sönmüştür. Bu koloninin içerisini açınız gerçekten sönmüşse kovanının uçuş deliğini kapatarak muhafaza altına alınız.

-  Faaliyet olan kolonilerin hareketlerine bakarak durumu hakkında bir yargıya varmak mümkündür.  Şayet arılar yoğun bir şekilde çıkıp giriyor, hatta polen  taşıyorlarsa muhtemelen iyi durumdadır ve anası sağdır. Hareketlenmenin zayıf olduğu kovanları açarak ( Tercihen sıcaklığın 15  derece ve üstü olduğu durumlarda) durumunu kontrol ediniz ve not alınız

Varroa ve Diğer Hastalıklarla Mücadele

ve diğer hastalıklar arılar için büyük riskler oluşturur. Özellikle erken ilkbahar ayları gerek varroa , gerekse adi yavru çürüklüğü hastalığının yoğun yaşandığı zamanlardır. O yüzden bu hastalıklara karşı gerekli müdahaleler yapılmalı, önlemler zamanında alınmalıdır. Bunun için aşağıdaki makalelerimizi mutlaka gözden geçirmenizi öneririz.

Önerilen Makaleler

Arı Hastalıkları

Ana Arı Kontrolü

Özellikle faaliyetin daha az olduğu kolonileri kontrol ederek ana arının sağ  olup olmadığını kontrol ediniz . Şayet anası yoksa yeniden ana veriniz  ya da diğer kolonilerle birleştiriniz. Aksi takdirde kısa sürede kovan sönecektir.

Diğer yandan yaşlı ve verimsiz anaları tespit ediniz ve ilerleyen günlerde bu tip anaları değiştiriniz. Unutmayınız ki , iyi bir ana arı ordusuna zaferler yaşatan komutan gibidir.

Koloni Sıkıştırma

Koloni mevcudu büyük ihtimalle kışın azalmıştır. Bu kolonilerden boş petekleri alarak mümkün mertebe arıyı sıkıştırınız. Bir arı ne kadar sıkışık olur iyi o denli sağlıklı olur ve hastalıklara iyi direnir.

Bal Stoğu Kontrolü

Özellikle ilkbahar ayları arıların yoğun bir şekilde bal tükettiği aylardır. Bu yüzden kovanda koloni durumuna göre yeterli miktarda bal olmalıdır. Şayet stok yetersiz ise  ballı çerçeve takviyesi yapınız. Ya da , arının aç kalmaması için için kalın şurup ya da fondan kek veriniz.

Arı besleme

Arıların Beslenmesi

Her ne kadar kovan içerisinde yeterli miktarda bal stoğu olsa da dışarıdan besin takviyesi yapmak arıya ekstra hareket kazandırır. Bu yüzden özellikle ilkbahar aylarında devamlı şekilde çerçeve üstünde fondan kek  , akide şekeri , kek yada diğer katı gıdalar bulunmalıdır.

Arıların şurupla beslenmesine , hava sıcaklıklarının ortalama olarak 20 derece civarlarına çıktığı günlerde başlanmalıdır. Stok durumu ne olursa olsun arının şurupla beslenmesi kraliçe arıyı yumurtaya teşvik ettiği için muhakkak şekilde yapılmalıdır.

Kovan Temizliği ve Değişimi

Özellikle zayıf arılar , kovan iç temizliği yapamazlar. Sıcak bir günde kovanları tek tek kontrol ederek temizlik yapılması gereken kovanları temizleyiniz. Ya da yeni ve dezenfekte edilmiş kovanlarla değiştiriniz,

kovan izolasyonu

Kovanların İzolasyonunu

Ana arı,  dış ortam sıcaklığının yükseldiği erken ilkbahar aylarında yumurta atmaya başlar. Ancak bazen aniden soğukların bastırmasıyla birlikte yumurtalar üşüyerek yavru çürüklüğüne dönüşebilir. Bu tip risklere karşı özellikle kovanlar mümkün mertebe sarılmalı ve  sıcak tutulmalıdır

Bol ve bereketli bir sezon geçirmeniz dileğiyle

Osman ALBAYRAK

ariciyim.com

e-mail: ariciyim.com@gmail.com

2.