Arılarda İlkbahar Beslemesinin Önemi?
Bir arıcı bal mevsimine kolonilerini ne kadar güçlü bir şekilde sokar ise o denli verim elde eder. Bu ise erken ilkbahardan başlayarak arıları düzenli beslemeye bağlıdır
Arı beslemek, daha güçlü koloniler oluşturmak için ihmal edilmemesi gereken bir uygulamadır. Lakin, bütün arıcılar, arılarından en iyi verimi almak isterler . Elbetteki bu onların en doğal hakkıdır. Ancak unutmamak gerekir ki, arılar süt ineği gibi değildir. Onlar, sizden yılın 10 ayı sizden birşeyler beklerken, sadece 1 aylık bal sezonunda ürün ortaya koyarlar.
Arıcılığın temel kuralı şudur; bir arıcı bal mevsimine kolonilerini ne kadar güçlü sokar ise o denli verim elde eder. Bu ise iyi bir süreç yönetimine bağlıdır. Bu bağlamda özellikle erken ilkbahar ayları kritik öneme sahiptir.
Kış boyunca içerisindeki bal stoğu azalan arılar ilkbahar aylarında ilave besin maddesine ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacın karşılanmaması halinde ya sönerler ya da iyice güçsüzleşerek bal sezonunda istediğimiz performansı ortaya koyamazlar.
Arı beslemesine ilkbaharda ne zaman başlanmalı?
Ülkemizde mevsimsel şartların bölge bölgeye değişkenlik göstermesi nedeniyle kesin bir tarih söylemek doğru değildir. Ancak bir arıcı yaşadığı bölgede ortalama sıcaklıkların 15 Derece ve üzerinde seyretmeye başlamasıyla birlikte besleme faaliyetlerine başlamalı nektar akımına 10 gün kalıncaya kadar düzenli olarak devam etmelidir. Koloni sezona ne kadar çok tarlacı arı mevcuduyla girer ise o denli verimli olur.
Arıları Katı Gıdalarla Beslemede Dikkat Edilecek Hususlar
- Herşeyden önce besleme yapacağınız arılarınızı öncelikle kontrol ederek durumunu tespit ediniz ve deftere not alınız . Besleme yaparken koloni ile ilgili verileri dikkate alınız.
- Koloniyi mümkün mertebe daraltınız.Geliştikçe çerçeve ilave ediniz
- Elinizden geldiğince kendi kekinizi kendiniz yapınız. Bunun için deneyimli arıcılardan yararlanabileceğiniz gibi , internet ortamında işin uzmanları tarafından yayınlanmış videolardan yararlanabilirsiniz.
- Hazır kek alacaksanız mutlaka Tarım Bakanlığı Lisanslı olmasına dikkat ediniz
- Polen ve bal takviyeli doğal kekleri tercih ediniz. Proteinli kekler ana arıyı yumurtlamaya daha çok teşvik edip koloninin dayanıklığını arttırdığı için daha çok işinize yarar sağlar
- İlkbahar aylarında devamlı şekilde arınızın içerisinde fondan şeker ya da kek bulundurunuz
- Kek ya da fondan şeker verilen arılar suya ihtiyaç duyacakları için arılığınızda mutlaka su kaynağı bulundurun yada sulak yapınız
Arıları Sıvı Gıdalarla Beslemede dikkat edilecek hususlar
- Kendi şurubunuzu kendiniz yapınız . Bunun için, 2 ölçek şekeri , 1 ölçek kaynatılmış suyla iyice karıştırınız. Ilık hale gelince arılara veriniz. Şekerili suyu asla kaynatmayınız
- Yapmış olduğunuz şurup içerisine , bir miktar doğal limon suyu , dağ kekiği , vitamin vb ürünler katabilirsiniz.
- Piyasada satılan hazır arı şurubu alırken dikkatli olunuz. Asla, lisanslı olmayan ürün tercih etmeyiniz
- Arılarınıza şurubu akşam ya da sabahın erken saatlerinde veriniz
- Şurup verdiğiniz arının uçuş deliğini yağma ihtimaline karşı daraltınız
- Şurubu etrafa bulaştırmamaya dikkat ediniz zira yağmacılık baş gösterebilir
- Ana arıyı yumurtlamaya teşvik etmek için şurubu azar azar ( tercihen 5 çerçeveli bir arıya 1 su bardağı) 3 gün arayla veriniz. Şayet bol miktarda şurubu bir anda verirseniz , şurubu bir anda alarak petek gözlerine doldurur ve ana arıya yumurtlaması için alan kalmaz.
- Arılar şurup tükettikçe vermeye devam ediniz
- Şurup vereceğiniz koloni çok zayıf ve hiç balı yoksa, biraz daha kalın şerbet yaparak arılarınızın rahat almaları için petek gözlerine dökünüz
- Şurubu koloniye hangi teknikle verirseniz verin , dikkat edilmesi gereken şey arının gıdaya rahat ulaşması ve içerisine düşüp boğulmamasıdır.
- Arı beslemesiyle ilgili Soner Güner hocamızın aşağıdaki videosu sizlere yardımcı olabilir
ariciyim.com