Eylül Ayı Arıcılık İşleri
Eylül ayı arıcılık açısından önemli aylardan birisidir. Eylül ayı güz mevsiminin başlangıcını teşkil etmektedir.
Eylül ayı arıcılık açısından kritik aylardan birisidir. Zira bal sezonu sona ermiş bu ayla birlikte güz sezonu başlamıştır. Ülkemizde çoğu bölgede çam balı hariç artık bal hasadı tamamlanmıştır. Genel olarak Eylül ayında arıcılık açısından yapılması gereken faaliyetler şunlardır;
- Varroa mücadelesine bu ayda da devam edilir. Lakin varroa ülkemiz arıcılık dünyası açısından kitlesel arı ölümlerine yol açan en tehlikeli arı hastalıklarından birisidir.
- Havaların iyi gitmesi durumunda bu ayda bile güçlü arılar bölünebilir. Ancak bölünen anasız kovana hazır döllü ana arı verilmelidir. Zira koloninin kendi anasını çıkartıp yumurtlamaya geçebilmesi için yaklaşık 35 gün zaman gereklidir ki. Bu mevsimde böyle bir zaman kaybı koloni için risk teşkil etmektedir.
- Yaşlı ve verimsiz analar bu ayda da değiştirebilinir. Lakin bir sonraki sezona güçlü analarla girmek her zaman avantaj oluşturmaktadır.
- Eylül ayın da da arılar kek ve şurupla desteklenerek ana arının yumurta atması teşvik edilir. Çünkü bir koloni kış mevsimine ne kadar genç mevcutla girerse o denli güçlü bir şekilde bahara çıkar.
- Zayıf koloniler bölme tahtasıyla sıkıştırılmalıdır. Bir koloni ne kadar sıkışık olursa o denli hastalıklara karşı dirençli olur.
- Eylül ayında arıların bulunduğu coğrafya , nektar ve bölen açısından yetersiz ise, daha sıcak ve verimli bir bölgeye taşınabilir. Böylece arıların daha da güçlenmesi sağlanabilir.
- Çevrede nektarın azalmasıyla birlikte arılarda yağmacılık faaliyetleri de başlayabilir. Bu yüzden bir arıcı yağmacılığı önlemek için gerekli tedbirleri almalı, bu hususta dikkatli olmalıdır.
Bol ve bereketli günler dileğiyle…
www.ariciyim.com