Kraliçe Arı İle İlgili İlginç Bilgiler
Kraliçe arı nedir ? Kraliçe arı bal yapar mı? Bir kovanda kaç tane kraliçe arı bulunur ? Ana arı ile ilgili ilginç bilgiler bu makalede ...

KRALİÇE ARI NEDİR ve ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Bir kolonideki (kovandaki) arı sayısı, koloninin büyüklüğüne göre değişir. Ortalama bir kolonide yaklaşık olarak 50 bin civarında arı bulunur. Her bir koloni içinde üç tür arı mevcuttur. İşçi arı, erkek arı ve kraliçe arı (ana arı).
Kolonideki en kalabalık grubu bal yapmakla görevli olan işçi arılar oluşturur. Ana arı ise koloninin büyüklüğü ne olursa olsun sadece 1 adettir. Birden çok ana bir kovanda birlikte yaşayamaz. Aralarında savaş yapar ve savaşı kazanan büyük bir gururla koloninin yönetimini eline alır. Ya da savaşı göze alamayan ana , etrafına da bir grup işçi arı taraftarını alarak kovanı terk eder ve başka yerlerde kendisine yeni bir hayat kurmaya çalışır.
Kraliçe arı diğer üyelere göre daha uzun ve büyük olup kovandaki arı nüfusunu ayakta tutmak için durmadan yumurta atar. Bir kraliçe, yaklaşık olarak günde 1500 yumurta bırakabilir. Ana arının görevi sadece mevcudu korumak ya da çoğaltmak değil elbette. Bunun yanında kraliçe arının yaptığı pek çok görev vardır. İşte o görevlerden bazıları.
-
Kraliçe Arılar İyi Bir Yöneticidir
Her ne kadar arı kolonisi iç güdüsel olarak kendi içlerinde demokratik bir ortam oluşturmuş olsa da , ana arılar başında bulunan mandibular bezlerinden salgıladıkları feromonlar ve diğer kimyasal sinyaller sayesinde kovan düzenini kontrol altında tutarlar. Kraliçe arıların salgıladıkları farklı feromenlerin ne anlama geldiklerini diğer arılar iyi bilir ve ona göre hareket ederler. Böylece kovan içinde ortaya çıkacak muhtemel bir kargaşanın önüne geçilmiş olur.
-
Kraliçe Arılar Hayatlarında Sadece Bir Kez Döllenirler
Kraliçe arı yumurtadan çıktıktan yaklaşık bir hafta içinde peşine erkek arıları da takarak döl uçuşuna çıkar ve en güçlülerle çiftleşir. Ne kadar çok erkek arıyla çiftleşirse verimi de o derece artar. Topladığı spermleri hayatı boyunca yumurta atarak koloni mevcudunu ayakta tutmaya çalışır. Ancak kraliçe yumurta attıkça deposundaki stok her geçen gün azalır ve daha seyrek yumurtlar. Bu durum ise arı kolonisin devamlılığı için büyük bir risk oluşturur. Bunu bilen arıcılar ana arıyı sürekli genç analarla değiştirmeye çalışırlar . Ya da koloninin kendisi bu görevi yapararak kendilerine ananın atmış olduğu günlük yumurtadan yeni bir kraliçe çıkartırlar. Yaşlı kraliçe ise ya öldürülür , yada kendi taraftarını da yanına alarak kovanı terk eder. Buna arılarda oğul verme denir.
-
Ana Arıların Krallık İçin Ölüm Kalım Savaşı
İşçiler yeni bir kraliçe çıkartmaya soyunduklarında genelde birden fazla kraliçe yaparlar. Bu onlara güçlü bir kraliçe yetiştirme şansı verir. Bununla birlikte, bir kovanda yalnızca bir kraliçe arı olabilir, bu nedenle yeni kraliçeler yumurtadan çıktığında rakiplerini öldürmeleri gerekir. Yumurtadan yeni çıkan bir kraliçe, henüz çıkmamış rakiplerini sokar ve onları hücrelerindeyken öldürür. İki kraliçe aynı anda yumurtadan çıkarsa, ölümüne savaşmaları gerekir.
-
Kraliçe Arının İğnesi Var mı?
İşçi arı ve kraliçe arının iğnesi vardır. İşçi arılar daha çok bu iğneyi tehlike anında düşmanları için bir silah olarak kullanırken, kraliçeler daha çok peteklere yumurta bırakmak için kullanırlar. Bir işçinin iğnesi dikenlidir ve soktukları zaman, kurbanının derisine saplanır. İşçi uçup gittiğinde, iğne yerinde kalır ve onunla birlikte pompalanan bir zehir kesesi kalır. İşçi arı daha sonra bu uzuv kaybından hayatını kaybeder. Aksine bir kraliçenin iğnesi pürüzsüzdür ve birçok kez kullanılabilir, bir kraliçe iğnesini diğer kraliçelerle savaşmak için de kullanır.
-
Kraliçe Arının Beslenmesi ve Hizmeti Ne Şekilde Olur?
Bir kraliçe arı , kendisi için özel olarak görevlendirilmiş bir grup işçi arı tarafından sürekli olarak bakım hizmetine tabii tutulur . Bu işçiler onu besler ve bakımını yaparlar. Kraliçe arı sindirim bezlerine sahip olmadığı için , onun yiyeceklerini genç işçi arılardan oluşan görevli askerler tedarik ederler. Şayet bu bakım yapılmazsa kraliçe arının sağlığı tehlikeye girer ve koloni büyük bir riskle karşı karşıya kalır. Bu görevli askerler aynı zamanda kraliçenin atığını (dışkısını) kovan dışına taşırlar.
-
Kraliçe Arının Yumurtadan Çıkma Süresi Ne Kadardır?
Bir işçi arının yumurtadan çıkma süresi 21 gün, erkek arının 24 , ana arının ise 16 gündür. Ancak bu süre kısalabilir. Şayet işçi arılar 3 günlük yumurtadan ana memesi yaparlarsa kraliçe arı çok daha erken yumurtadan çıkabilir. Ana arı ne kadar taze (günlük) yumurtadan yapılır ise o kadar kaliteli olur. Aşağıda ana arının yumurtadan çıkma serüveni görülmektedir.
Osman ALBAYRAK
Kasım- 2020