Zayıf Arı Nasıl Güçlü Yapılır
Zayıf arıyı güçlü hale getirmek, arıcılığın temel kurallarından birisidir. Peki bu nasıl yapılacak. Cevabı makalemizde...

Tüm arıcıların üzerinde uzlaştığı tek gerçek var ki, EĞER BU İŞTEN VERİM VE ZEVK ALMAK İSTİYORSANIZ GÜÇLÜ ARI KOLONİLERİNE SAHİP OLMALISINIZ. Hatta “10 tane zayıf arın olacağına 1 adet güçlü arın olsun!” Bu söz devamlı şekilde kulağımızı çınlatır durur. İyi de sonuçta elimizde zayıf kolonilerimiz varsa ne yapalım? Bu soruya verilecek en iyi cevap “BİRLEŞTİRİN” olacaktır. Ya da yolunuza zayıf kolonilerinizi adam etme ümidiyle “DEVAM” edin.
Doğrusunu söylemek gerekirse. ZAYIF KOLONİYİ ADAM ETMEK KANSERLE SAVAŞMAYA benzer. Bıkmadan usanmadan yaşam mücadelesi vermek zorundasınız. Etrafımızda bu mücadeleyi başaran nice arıcılar vardır. Elbette onlar , koca bir saygıyı çoktan hak ediyorlar.
İyi de , bizler zayıf kolonilerle YOLA DEVAM kararı alırsak ne yapmalıyız? Bu işin püf noktaları nelerdir? Gelin şimdi bu soruya cevap arayalım.
1. Şayet MEVSİM İLKBAHAR sa zayıf bir koloniyi adam etmek için önünüzde yeterli fırsat var demektir.
Arıların en iyi gelişim gösterdiği dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır. Şayet süreci iyi yönetebilirseniz kazanan siz olacaksınız, BUNA İNANIN ! Lakin önünüzde değerlendirebileceğiniz bir sürü fırsat var demektir.
Ancak MEVSİM SONBAHAR sa , asla ve asla böyle bir maceraya sürüklenmeyin. Emeğinize yazıktır, DEĞMEZ . Bu durumda yapacağınız tek şey var , ZAYIF KOLONİLERİNİZİ BİRLEŞTİRMEK.
2. Bir eylem planı oluşturun.
İyi bir plan yapıp ise koyulmak için önce başarabileceğinize inanın ve şu sorulara samimiyetle cevap verin.
Nelere sahipsiniz?
Bilginiz ve maddi imkanlarınız yeterli mi?
Neyi ne şekilde yapacaksınız?
Bunun için yeterli zamanınız var mı?
Bu ve buna benzer sorulara olumlu yanıtlar verebiliyorsanız , bir eylem planı oluşturup hemen yola revan olun. İnanın BAŞARABİLİRSİNİZ!
3. Çevrenizde arılar için yeterince nektar yoksa en az 5 km uzağa , nektarı bol olan bir bölgeye arılarılarinizla birlikte göç edin
Arıların yaşam kaynağı çiçektir. Çiçeksiz ve güneşsiz bir ortamda arıdan verim beklemek ÖKÜZ ALTINDA BUZAĞI ARAMAYA benzer. Haybeye çabadır. Zaman kaybıdır. Uğraşınıza değmez.
Tecrübeli ve profesyonel arıcılar her akşam saat 18.55 olunca TRT 2 deki hava raporunu izlemeden durmazlar. Zira bilirler ki , koloni için güzel hava ve bol nektar olmazsa olmazdır.
Arılarını bir kamyon kasasına doldurup diyar diyar dolaşan gezginci arıcıların neden bu tip davranışlar sergilediklerini hiç düşündünüz mü ?
4. Zayıf kolonilerinizin röntgenini çekin ve teşhisinizi koyun
Kolonilerinizi tek tek kontrol ederek genel durumları hakkında detaylı notlar tutunuz.
Ana arısı sağ mı ?
Verimliliği ne durumda?
Koloni muvcudu nedir?
Hastalık var mı, varsa ne tür bir hastalık söz konusu ?
Yeterli bal stoğu ve yumurta durumu nasıl?
Kovanın fiziksel durumu ve temizliği iyi mi?
Bu durumları defterinize not edin ve incelediğiniz kovanla ilgili nasıl bir süreç işleteceğinize karar verin.
5. Anası yoksa yeniden ana verin , yaşlı ya da verimsiz ise kaliteli bir anayla değiştirin.
Şu kuralı bir kenara yazın. GÜÇLÜ ANA – GÜÇLÜ KOLONİ.
Eğer bir arıcı bu işten verim almak istiyorsa kaliteli analarla çalışmayı BİR TUTKU haline getirmelidir.
6. Zayıf arılarınızı sarın , uçuş deliğini daraltın , sıcak tutun , sıkıştırın ve geliştikçe kabarmış çerçeve ilave edin
Acemi arıcılar bir avuç arı için gelişir, sıkışır ümidiyle kovanlarında 10 adet çerçeve bulundurlar. Böyle bir ortamda arılar gelişemediği gibi , yaşam mücadelesini eninde sonunda kaybederler.
Kedi yavruları bile üşümemek için birbirilerine sarılarak uyurlar. O yüzden bir arı ne kadar sıkıştırılır ve sıcak tutulur ise o denli sağlıklı gelişim gösterir.
Koloniniz geliştikçe kabarmış ve mümkünse ballı- polenli çerçeve vermeye devam ediniz. Kısacası , ARI SİZE DEĞİL , SİZ ARIYA UYUN.
7. Kovan içinde devamlı şekilde vitaminli , ballı , polenli doğal kek bulundun.
Her ne kadar kovan içerisinde yeterli miktarda bal stoğu olsa da dışarıdan besin takviyesi yapmak arıya ekstra canlılık kazandırır. Ana arıyı yumurtlamaya teşvik eder. Bu yüzden özellikle ilkbahar aylarında devamlı şekilde kovanda kek, fondan şeker , yada diğer katı gıdalar bulundurun. Mümkünse keki kendiniz yapınız . Kek tüketen arılar suya ihtiyaç duyacaklarından , arılığınızda sulak yapınız.
8. Arılara invert şurup , yada ballı – polenli şerbet veriniz .
Bir arı popülasyonunun çoğalmasının yegane şartı ana arının yumurta atmasıdır. Ana arının yumurta atmasının koşulu ise, sıcak hava, dışarıdan gelecek polen, nektar ve diğer gıdalardır. Ballı-polenli şerbet, ya da invert şurup ana arıyı yumurta atmaya teşvik eder.
Şerbeti azar azar ve 3 gün arayla veriniz. Bol miktarda şerbet verirseniz işçi arılar fazla şerbeti petek gözlerine dolduracağından ana arıya yumurta atma alanı kalmaz.
Şerbet, soğuk havalarda 1/2 ( 1 litre su – 2 Kg şeker) , sıcak havalarda ise 1/1 olacak şekilde hazırlayınız. Şurup hazırlamayla ilgili yayınlamış olduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz.
9. Arılığınızda destek kovanıyla çalışmayı öğrenin
Bu işi ciddi yapan arıcının mutlak şekilde arılığında destek kovanı olmalıdır. Destek kovanı, diğer kovanları desteklemek amacıyla kullanılır. Bu destek sadece zayıf arıları güçlü yapmak için değil , bal yapacak arılar içinde kullanılır. Siz de zaman zaman bu koloniden zayıf arılarınıza çıkmaz üzere olan yumurtalı çerçeve transferi yapınız. Destek Kovanıyla ilgili YouTube de pek çok yararlı video bulabilir siniz
10. Devamlı şekilde ana arının performansını takip edin, memnun değilseniz değiştirin
Yaşlı , verimsiz analar HUYSUZ GELİN gibidir. Sürekli naz eder , bir türlü yüzünüzü güldürmezler. Bu tip verimsiz ve sevimsiz anaları tez zamanda boşamakta fayda var. Bu durumu onun yumurta atma şeklinden anlayabilirsiniz.
Sağlıklı ana arı sık ve düzenli yumurta atar. Bu arada , kendiniz ana arı üretmeyi öğrenin. Bir arıcı şayet kendi sağlıklı ana arısını üretebiliyorsa , bilin ki o arıcı bir üst lige çıkmış, ustalaşmıştır.
11. Kırk kişiye danış , bildiğin gibi çalış !
Her arıcı kendi yönteminin en iyi yöntem olduğuna inanır. Herhangi bir hususu, bir kaçına sorduğunuzda bunu görürsünüz . O halde, sürekli öğrenme çabası içinde olun ve sonunda kendi kararınızı kendiniz verin.
Arıcılık, bir bakıma deneyim işidir ve BÜYÜK DENEYİMLER , KÜÇÜK HATALARLA İNŞA EDİLİR. Hata yapmaktan korkmayın.
Bol ve bereketli biz sezon dileğiyle…
Osman ALBAYRAK
www. ariciyim.com
Mart - 2021